Юрий Борисов е доктор по философия. Работил е като учител, университетски преподавател (1980-1990), народен представител (1991-1997), председател на Комисията по образование и наука на 37-то Народно събрание, политически наблюдател на в. “Земя”, изпълнителен директор и първи зам.- главен редактор на в. “Дума”.

От 2000 г. досега е главен редактор на сп. “Ново време”.

СЪВРЕМЕННИЯТ ЕДИНЕН ФРОНТ

Брой 10, Октомври 2005

Без да познавам цялото богатство от факти, свързани с понятието “единен фронт”, мисля че неговата същност може да бъде изразена по следния начин: “Формулиране на обща социална борба на групи от хора, които имат различно място в производствените отношения и различна политическа ориентация.” Това, което ги обединява, т.е. това, което прави възможен единния фронт, е съзиране на обща опасност, която по различен начин застрашава техните различни интереси.

Съществуват ли в съвременния свят реалности, които правят полезно и актуално понятието “единен фронт”? Моят отговор е “да”, и то не само по отношение на явления като ксенофобията например, пряко или косвено свързана с фашисткия манталитет.

Днес в света се натрупват тенденции и се пораждат факти, които застрашават цивилизационните устои на човечеството. Срещу тези тенденции и факти се обявяват големи групи от хора, които имат различно отношение към средствата за производство, различно положение в социалната йерархия, различни политически пристрастия, различна култура. Най-яркият пример е масовото и категорично неприемане по всички ширини и дължини на Земното кълбо на еднополюсния свят със същностно присъщото му силово поведение на единствената свръхсила. Имам предвид ярката манифестация на антивоенни настроения по света. Голяма част от човечеството, толкова...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Коментари  

 
0 #1 проф.д-р Любомир Андреев 2005-10-15 23:24
споделям постановките ви напълно-но този ВС на БСП легитимира конституирания крпиминален номпрадорски капитализъм , обвързва се с българския и чеждустранния финансов капитал и продължава досегашната антинационална и антисоциална политика у нас.Бившия лидер и фактически диригент огива като васал да лиже задника на господаря си и да предава интересите на страната и народа в САШ
Цитиране
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор