Д-р на изкуствознанието, балетмайстор, педагог, критик. Родена през 1951 г., в гр. София. Художествен ръководител на три курса студенти по специалност “Балетна режисура”. Дългогодишен балетен режисьор в БНТ. Педагог и директор на ДХУ.Носител на “Златна лира” за цялостно творчество (2001 г., на награда за изключителен принос за изграждане на кадри в Националното училище за танцово изкуство в София. От ноември 2005 г. е действителен член (академик) на Международната евразийска академия за телевизия и радио под президентството на Чингиз Айтматов.

ЕВРОПЕЙСКАТА ПОЛИТИКА В ПРОФЕСИОНАЛНОТО ОБРАЗОВАНИЕ

Брой 12, Декември 2005
Днес, когато България е вече с подписани документи за присъединяването си към Европейския съюз в областта на професионалното образование, се налага политиката на общността да бъде взета предвид при определяне на изводите и насоките за развитие.

А политиката на ЕС, както е известно, се формира с консенсус на стратегическите цели и приоритети, основаващи се на опита, традициите и нуждите на страните от общността.

Стратегическите цели, конкретизирани в подробно формулирани приоритети за страните от общността в края на ХХ век и началото на ХХI стават основата за разработване на общи дългосрочни програми, които определят насоките за развитие на образованието като цяло, в това число и на професионалното.

Политиката на Европейския съюз е плод на политически и професионален консенсус, тъй като формулирането му става с прякото участие на водещи експерти от най-авторитетните висши училища и учебни центрове - държавни и частни, а също така и с помощта на бизнеса, който е основен техен потребител, както и на гражданските организации - основна форма за ефективно и организирано участие на обществото в развитите демокрации в управлението на обществения и стопански живот, социалната сфера и образованието.

Консенсусно приетите цели и приоритети в страните-членки на Европейския съюз осигуряват възможност за устойчиво развитие...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови