Георги Стоименов е завършил Юридическия факултет на Софийския университет “Св. Кл. Охридски”, магистър по политика и администрация на ЕС от Колежа на Европа в Брюж и по политически науки (институции и публични политики) от Университета Париж 1 Сорбона. Възпитаник на престиж-ната Национална школа по администрация (ЕNА) във Франция. Специализирал в УНСС и Сивил сървис колидж в Лондон. Участник в Постоянния университет на Френската социалистическа партия и на Движението на френската социалистическа младеж.

СОЦИАЛДЕМОКРАЦИЯТА В ТЪРСЕНЕ НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СОЦИАЛЕН МОДЕЛ

Брой 12, Декември 2005
- Господин Стоименов, познавате добре Френската социалистическа партия, да започнем разговора си за европейската социалдемокрация с Франция. Какво се случва с левицата там след референдума за европейска конституция?

- Френската левица се намира в сложен период. След трите убедителни победи през 2004 г. - на европейските, регионалните и департаменталните избори, всички мислеха, че ФСП много бързо е преодоляла кризата от 2002 г., когато нейният кандидат за президент, премиерът Лионел Жоспен, остана трети. Вътрешнопартийното допитване по проекта за Конституционен договор на ЕС, показа, че партията е доста разделена, въпреки тези 59 % “за”. Личността на лидера също е особено важна, тъй като президентските избори са през пролетта на 2007 г. Под ръководството на Франсоа Митеран ФСП се бе специализирала в изготвянето на потенциално печеливш “синтез” между конгресните проекторешения на различните течения или “чувствителности” в партията, около които да се обединят социалистите и цялата левица. Така че и този път очакваме подобен развой. Алтернативата е дълго управление на десницата, и то в нейния ултралиберален “американски” вариант, който засега се казва Никола Саркози.

- Можем ли да откроим особеностите на френската левица?

- Важни са три особености на левия пейзаж във Франция. Първо, Социалистическата партия, както...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор