Петър Канев e завършил културология в Софийския университет през 1989 г. Работил е в Института за социални ценности и структури “Иван Хаджийски”, асоцииран към BBSS-Gallup Int, към проекта “Народна памет”. Сътрудничи с Баварската научна асоциация за изследвания в Югоизточна Европа FOROST и с Мюнхенския университет “Лудвиг Максимилиан”. В момента е докторант в секция Философия на религията в Института за философски изследвания към БАН. Предстои му защита на докторска работа на тема “Консерватизъм и иновация на апостолическата християнска парадигма (католическа и православна) през втората половина ХХ век в Европа (Подходи спрямо съвременните глобализационни процеси)” .

ПРАВОСЛАВИЕ И ГЛОБАЛИЗАЦИЯ

Брой 12, Декември 2005
Отношението към глобализацията и на Римокатолическата църква, и на православието, както може да се очаква, е като цяло критично, дори негативно. Същевременно са налице и някои значителни различия, които свидетелстват как една и съща религиозно-философска парадигма, при положение че остава единна в най-общия дух на отрицание спрямо секуларизираната глобализация, се проявява в различни форми в зависимост от културно-историческата традиция.

В какво се изразява конкретно позицията на православието спрямо днешните глобализационни процеси?

Православната позиция спрямо глобализацията не е утвърдена в конкретни документи със задължаващо общо църковно значение, както е в случая с папските енциклики, но общият дух на антиглобалистките настроения може да се усети в повечето православни интерпретации на съвременността. Понякога този православен антиглобалистки дух достига дори екстремни форми.

Дали обаче декларираният антиглобализъм в официалните позиции и в изказванията на някои православни архиереи означава непременно, че между православие и антиглобализъм може да се сложи знак на равенство?

Може да говорим за няколко алтернативни позиции на православието спрямо съвременните явления - антиглобализмът е съпътстван от умерено отношение спрямо светската действи-телност, а понякога се стига и до ползване на технологичните...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Коментари  

 
0 #1 Някой го могат ! 2005-12-14 22:44
На времето не давахте една свещ да се запали, па сега станахте православни $$$... ?
Цитиране
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор