Нелсън Шварц работи за сп. “Fortune” от април 1997 г. Преди това е публикувал в “Business Week” и “The Wall Street Journal”. Пише за Уолстрийт , за инвестиции, както и по други вътрешни и международни теми от областта на бизнеса. През 1998 г. е включен в класацията Топ 30 на “Business News Reporter” за най-добри бизнес журналисти.

НОВИЯТ МИСТЪР БИГ НА ПЕТРОЛА

Брой 12, Декември 2005
Венецуела е един от най-големите доставчици на суров петрол за Америка. Това се харесва на левия президент Уго Чавес. Той се стреми да изстиска повече долари от международните петролни компании, които сондират там, като поддържа високи цени. Трябва ли да се безпокоим?

Готови да се отправят към места като Бостън, Балтимор и Евърглейдис, пет супертанкера спокойно чакат в блещукащите синьо-зелени карибски води. Пълнени с 36 000 барела на час, тези кораби могат да бъдат натоварени и да тръгнат от Венецуела за половин ден. Това е добре, защото в далечината чакат да бъдат напълнени още пет танкера. Американците плащат по 15 милиона долара за всеки товар, но мениджърът на съоръжението просто вдига рамене. “Това е бизнес”, казва той, вече вгледан в списъка за утрешния ден: 500 000 барела сернист мазут, предназначени за Китай.

Проблемът за САЩ е, че ние може би ще трябва да плащаме повече - много повече - за този петрол в бъдеще, ако венецуелският президент Уго Чавес постигне целите си. Венецуела сега е ключът към задоволяване на петролните навици на Америка. В някои отношения тази неспокойна латиноамериканска страна, точно на четири дни по море от Южното крайбрежие на САЩ, изпревари Канада и Саудитска Арабия, за да стане най-големият чуждестранен източник на суров петрол за Америка. През първата половина на 2005 г. Венецуела достави една седма от американския...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор