Ангелина Марковска е родена през 1978 в Троян. Завършила е езикова гимназия в Ловеч и история във ВТУ “ Св. Св. Кирил и Методий“ с дипломна работа по Балканска история. От февруари 2004 г. е докторант по “Политология” във ВТУ, дисертация на тема“Германия и разпадането на Югославия (1990-1995 г.). Препода-вател на хонорар във ВТУ по дисциплините “Теория на полити-ката”, “История на политическите и правни учения”, “Европейски институции и политически организации”.

ГЕРМАНО-ХЪРВАТСКИЯТ ФРОНТ ОТ НАЧАЛОТО НА 90-ТЕ ГОДИНИ

Брой 12, Декември 2005
Историческа реалност или политическа хиперболизация

С разпадането на СФРЮ се изменя и политическата карта на Балканите. Появяват се нови държави. Доколкото това задоволява законни национални права и интереси, този факт не би могъл да се характеризира като негативно явление. Но извършен по деструктивен път, той е в противоречие с интеграционните процеси в Европа. Вследствие на това на Балканите се моделира нова междудържавна конфигурация на базата на стари връзки с извънрегионални сили и чрез усилено изграждане на нови такива, продиктувано от различното съотношение на геополитическите фактори. Това дава основание на някои европейски и балкански политици и изследователи да лансират идеи за формиране на различни “оси”, “триъгълници” и др. между балканските държави.

Така например, турският професор и президентски съветник А. Караосманоглу твърди, че на Балканите спонтанно се формират три “оси”: първата е между Словения, Хърватия и Унгария, които имат общ враг Сърбия и са подкрепяни от Германия и Австрия; втората - Сърбия, Гърция и евентуално Румъния, чийто свързващ елемент е православието и проблемите с исляма, а опората им е Русия; и третата “ос” - Албания, България, Македония и Турция, зад които стоят САЩ. Историческото формиране и механизмът за функциониране на така визираната първа “ос”, по-конкретно отношенията...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Коментари  

 
0 #1 "отцепници" 2005-12-14 21:09
А някой във Версай или Москва да ги е питал? Повечето е преведена на български сръбска пропаганда. Дотам ли стигнахме ?
Цитиране
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови