ЗА СИЛАТА НА ПАРИТЕ (Една книга на Йосиф Аврамов за историята на парите и кредита по българските земи)

Брой 12, Декември 2005
Настоящата книга е последващ, разширен и изцяло преработен вариант на „Теория и история на парите и кредита”, С., 2003 г. В изданието авторът Йосиф Аврамов проследява зараждането и развитието на монетосеченето по днешните български земи от VI в. пр. Хр. до днес, както и паричното обращение с неговите характерни черти през вековете.

За първи път в България, извън тясно специализираната нумизма-тична книжнина, е направен опит за обстоен преглед на най-ранните парични средства, използвани по нашите земи, на техните теглови стандарти, на монетарниците, в които са произведени. Похвално е усилието на автора да очертае хода на монетосеченето в Средновековна България с характерните особености при различните владетели. В книгата е намерила място също и циркулацията на паричните знаци по време на турското робство.

Логично е, че първият раздел завършва с история на парите през Третото българско царство до емисиите днес. Този исторически ескурс е особено важен с това, че показва как паричното обращение от функция на историческите реалности се превръща в техен характерен белег и коректив. Тези особености, техният интензитет и формат проектират тенденциите в развитието на обществото. Само доброто познаване на историческата съдба на паричното движение с неговите компоненти може да го направи контролируемо и предвидимо.

В своето изложение...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Коментари  

 
0 #1 безсилни сме ! 2005-12-14 23:41
Те това е заглавието на броя И ДЕВИЗА НА ПАРТИЯТА, 110 години след Бузлуджа, горкият Габровски - честен човек е бил, ако гледа отнейде какво да каже! / Нищо против книгата, сигурно е интересна /
Цитиране
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор