Професор, д-р, член-кореспондент на БАН. Завършва философия в Софийския университет. Работи в областта на социологията. Бил е директор на Института по социология и главен редактор на сп. „Социологически проблеми”, зав.-отдел и секретар на ЦК на БКП. Има много научни трудове, публикувани и в чужбина. Автор е на книгите: „Възрожден-ският процес в България“ (1992 г.), „Живко-визмът през призмата на една лична драма“ (1993 г.), „Сталинисткият тоталитаризъм“ (2000 г.) и др.

СОЦИОЛОГИЧЕСКИ МЕТАМОРФОЗИ*

Брой 1, Януари 2006
Социологическите метаморфози в нашата страна след 1989 г. имат двояк характер. Първата група се отнася до преобразуването на българското общество, извършено в последните 16 години. Другата група засяга промените в статуса и развитието на самата социология като съставна част на първата група метаморфози. Струва ми се, че вярното осветляване на тези качествени изменения е важно не само за социологическата наука у нас.

* * *

След смяната на Тодор Живков преходът в нашата страна беше назоваван шумно и почти всеобщо като преход от комунизъм към демокрация и пазарна икономика. Така политици, журналисти и научни работници, пропагандатори на тази едностранчива и невярна формула, допускаха и допускат тройна грешка.

Първо. Представянето на прехода като посткомунистически дава широк път на една от най-важните антикомунистически идеологеми, а именно отъждествяването на сталинисткия тоталитаризъм с комунизма. Неоснователността на разглеждане на прехода като посткомунистически произтича от факта, че комунизъм още никъде не е имало. Самите комунистически партии в сталинистко-тоталитарните страни като управляващи партии не назовават общественото устройство в тези страни като комунистическо. Те говореха за комунизъм само като своя бъдеща крайна цел. Истината е, че дълбоките промени след 1989 г. имат за изходен пункт не комунистическо,...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови