Докторант в Института за философски изследвания при БАН. Занимава се с проблемите на културната интеграция, културния мениджмънт и културната антропология. Член е на СБП. Носител на Годишната литературна награда на Съюза на българските писатели за 2002 г. за публицистика. Автор на 10 книги, сред които: “Славеят на Родопите”, “Тревожен оптимизъм”, “Преминаване”, “Животът заедно”, “Културна интелигенция и междуетническа толерантност”.

СПЕЦИФИЧНО СЪДЪРЖАНИЕ НА ИСТОРИЧЕСКОТО СЪЗНАНИЕ

Брой 1, Януари 2006
В края на ХХ и началото на ХХI век едновременно протичат два противоположни процеса: от една страна, глобализация в икономическия, социалния и културния живот, и от друга - постоянно нарастващ интерес към миналото, историята и културната идентичност на всяка нация, стремеж към утвърждаване на духовна самобитност, към повишаване на националното самочувствие.

За всички съвременни нации все по-голямо значение придобиват духовните ценности, сътворени от тях в продължение на дългата историческа еволюция. Очевидно това е своеобразна компенсация срещу прекомерната глобализация на съвременния живот. В този процес особена роля играе историческото съзнание като отражение на историята като реален исторически процес. В него историята не е само чувство и памет на нацията, не е само онова, което живее в душите, пронизва мисълта, а и съзнание за всичко, запечатано върху паметниците на култура, в научните изследвания, в документите, в историческите паметници, в реалния живот.

В научната литература наред с категориите политическо, правно, религиозно, гражданско съзнание и т. н. широко се употребява и категорията историческо съзнание. То е необходимото условие за формирането и развитието на всяко човешко общество. А историческото съзнание на българската нация, специфичните му форми на проявление отразяват съзнанието за обща историческа съдба...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Коментари  

 
+1 #3 Хр.Христов 2006-01-12 09:21
Днес четох едно послание в престижно издание:"Да загърбим различията си, да си простим един на друг, да се ръководим от любов, а не от омраза. И да изградим едно съвременно граждонско общество, което да направим нашия живот по-щастилив", допълвам, независимо от нашета различна етническа, културна, религиозна и езикова идентичност. Да има повече статии като на г-н Тахир.
Цитиране
 
 
+1 #2 Иван Георгиев 2006-01-12 08:44
Г-н Тодоров, какво общо има Мюмюн Тахир с вековния поробител? Той е пълноценен и равноправен гражданин на Република България, какъвто сте и вие. На какво се дължи това ваше ниско робско съзнание? Все някой ви е крив на такива като вас. Турците, германците, руснаците. Вие сте садомазохистичн о настроен на вълна да сте бил под робство. Сега не сте. Защо не се оправяте? Не искате ли да се живее в условията на мир, разбирателство, добросъседство? Г-н Тодоров, аз съм по-българин от вас. Такива статии, като на Тахир ще ни помогнат да живеем по-добре. Моля ви да бъдем по-големи българи, а не да търсимле под вола. няма да го намерим. Четете Левски, Ботев, Каравелов, Бенковски. Не е нужно да се занимавам с хора като вас. Искаме да живеем цивилизовано.
Цитиране
 
 
-1 #1 Найден Тодоров 2006-01-10 19:07
ИИЗВИНЕТЕ, УВАЖАЕМИ ГОСПОДА ОТ РЕДКОЛЕГИЯТА НА ЧУДЕСНОТО СПИСАНИЕ "НОВО ВРЕМЕ", НО СТАТИИ КАТО ТАЗИ НА МЮМЮН ТАХИР, ПРЕДСТАВЯЩИ ЕДИНИЧНИ СЛУЧАИ КАТО ТИПИЧНИ, СА НЕДОПУСТИМИ В ЕДНО ИЗДАНИЕ КАТО ВАШЕТО НАБЛИЖАВА ГОЛЕМИЯТ ЮБИЛЕЙ . АПРИЛСКОТО ВЪСТАНИЕ 1876 - ЩЕ ПУБЛИКУВАТЕ ЛИ СТАТИИ ЗА ЗВЕРСКОТО МУ ПОТУШАВАНЕ ОТ НАШИТЕ ВЕКОВНИ ПОРОБИТЕЛИ, КОИТО НИ ОСАКАТИХА НЕ ЗА ДЕСЕТИЛЕТИЯ , А ЗА ВЕКОВЕ НАПРЕД - ЗАТОВА, ЧЕ СПОРЕД УЧЕНИТЕ , АКОПНЕ БЯХМЕ ПОПАДНАЛИ ПОД НАЙ- ВАРВАРСКОТО РОБСТВО В ЕВРОПА, СЕГА ЩЯХМЕ ДА БЪДЕМ ДЪРЖАВА С НАСЕЛЕНИЕ КОЛКОТО ЕДНА АНГЛИЯ, НАПРИМЕР, И ДАЛЕЧЕ ПО- БОГАТА И РАЗВИТА ЗАЩО СЕ ПРЕМЪЛЧАВА ИСТИНАТА, ЗАЩО СЕ ИЗКРИВЯВА ИСТОРИЯТА, НИЕ, БЪЛГАРИТЕ, СМЕ ТОЛКОВА ЖАЛКИ И БЕЗРОДНИ, ЧЕ ВЕЧЕ НЯКОИ ОТ НАС ГОВОРЯТ И ПИШАТ ЗА "ОСМАНСКО ПРИСЪСТВИЕ" ПО БЪЛГАРСКИТЕ ЗЕМ щЕ ПРОЧЕТЕМ ЛИ НЯКОИ НАИСТИНА БЪЛГАРСКИ И ПАТРИОТИЧНИ ТЕКСТОВЕ В "НОВО ВРЕМЕ" ИЛИ ЩЕ ЧЕТЕМ ПОДОБНИ СТАТИИ. а МОЖЕ БИ И НЯКОЕ ИНТЕРВЮ С ДОГАН?! дОТАМ ЛИ СТИГНАХМЕ?
Цитиране
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови