Професор, доктор на юридическите науки. Завършил е Юридическия факултет на СУ “Св. Кл. Охридски” и аспирантура в Лайпциг - ГДР. Работил е в Съвета по законодателството при Министерството на правосъдието, а след това като научен сътрудник в Института за науките за държавата и правото при БАН. От 1990 до 2001 г. е народен представител. Автор на 7 монографии по правни проблеми и четири книги публицистика. Председател на Комитета по правата на човека. Почетен председател на Българския антифашистки съюз.

ЗА ГРЕДАТА В ОКОТО НА Г-Н БАЙЪРЛИ

Брой 1, Януари 2006
На състоялата се неотдавна национална конференция на съдиите посланикът на САЩ г-н Джон Байърли, махвайки небрежно с ръка на дипломатическия протокол, ни препоръча да проявим нулева търпимост към престъпния свят. Хубава препоръка, от каквато несъмнено имаме нужда. Всички виждаме и чувстваме небивалата престъпност, която, след нашествието на “демокрацията” у нас, блика от всички пори на обществото ни. Струва ми се обаче, че господин посланикът има значително повече основания да се тревожи от престъпността в собствената си страна, отколкото от престъпността в България. И в миналото, и сега битието на САЩ е обременено с много сериозни престъпления и по националното, и по международното право. Да се обърнем към фактите.

В приетата на 4 юли 1776 г. Декларация за независимостта на САЩ се заявява, че “всички хора са създадени равни, а техният създатeл ги е дарил с някои неотнемаеми права, между които правото на живот, на свобода и на стремеж към щастие”. Красиви, но съвършено несъответни на действителността думи, защото тъкмо в САЩ тогава живеят милиони човешки същества, които и фактически, и юридически са роби, т.е. човешки същества, които нямат право нито на живот, нито на свобода, нито дори на стремеж към щастие. (Самият Джеферсън, авторът на декларацията, е притежавал 200 роби.)

Робството в САЩ продължава близо столетие - до 1865 г., когато в резултат...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови