Владимир Костов е журналист от 1956 г. Публикувал е във вестниците “Работническо дело”, “Младеж”, “Поглед”, “Отечествен фронт”, “Антени”, сп. “Ново време”, “Труд”, “24 часа”, “Континент”, “Монитор” и др. Участвал е с коментари в предавания на БНР, БНТ, Би Би Си - Лондон, Дойче веле - Кьолн, Радио “Свободна Европа” - Мюнхен ,и др.

ДА ПАЗИМ БОГА! ТРЯБВА НИ

Брой 1, Януари 2006
Съдбата на двойката Човек-Бог е нещо много важно за нас, за да го оставим само на поповете, кюретата, ходжите, равините, проповедниците и други самопровъзгласили се за “професионалисти” на религиозното...

Откога сме заедно - Човек и Бог?

Откога Бог присъства в мислите на Човека? Т.е. откога съществува двойката Човек - Бог?

Ако мерим с мярката на личния ни живот - отдавна. Много отдавна. Хиляди години. Няколко хиляди? Много хиляди? Мойсей, който ни е оставил същността на Стария завет от Библията, е живял около 1300 години пр.н.е., или преди около 3300 години. Но като се имат предвид вярванията на египтяните от времената на фараоните, на асирийците, персите, индусите, китайците, можем да предполагаме, че мисълта за Бога е осенила ума на предците ни много и много хилядилетия преди Мойсей.

Отношението Човек - Бог е нещо много голямо и със значение за пътя ни като човечество, за да го оценяваме с мерки, които са неминуемо ограничени поради краткостта на личното ни съществуване. То е съизмеримо само с пътя на Земята и на Живота. Или тези 3500 години, които ни делят от Мойсей, както и всичко, което знаем или успяваме да въобразим за двойката Човек - Бог, трябва да опитаме да си ги представим в развитието на този път на Земята и на Живота.

Около 4 млрд. и 600 млн. години, смятат учените, ни делят от образуването на Земята. Около 3 млрд. и 300...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови