ФЕНОМЕНЪТ ВЕНЕЦУЕЛА

Брой 1, Януари 2006
На вечно топлите южни брегове на Карибско море е разположена Боливарската република Венецуела на площ от близо 1 млн. кв. км и население около 30 млн. Половината й територия на юг от река Ориноко е покрита с непроходими тропически джунгли, а по крайбрежието и особено на запад, около залива Маракайбо, безбройни нефтени кули денонощно изпомпват черно злато от недрата на земята.

Въпреки че страната е на трето място в света по добив на петрол, до 1998 г. Венецуела е типичен пример за слабо развита държава, с изключително силно изразено социално неравенство. До тогава тя е управлявана от клептократични режими, при които един ограничен кръг от богати семейства са присвоявали всички печалби от петрола и са живели в приказен разкош, а 70% от останалото население е вегетирало под екзистенцминимума. Милиони венецуелци са били неграмотни и никога не са имали възможност да посетят лекар. Периодично са избухвали въстания, особено силни през 60-те и края на 80-те години на миналия век.

През 1989 г. т.нар. Боливарски кръг от неколкостотин патриотично настроени висши офицери вдигат част от армията на бунт срещу тогавашния режим. Начело е все още никому неизвестният полковник от парашутно-десантните войски, метисът Уго Чавес Фриас. Въстаниците не успяват да вдигнат цялата армия и затова след тежки сражения с над 1000 убити и ранени слагат оръжие и прекратяват борбата....


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Коментари  

 
0 #3 niakoi 2006-02-08 12:36
Da ziwee venezuelskata i kubinskata revoliucia !!! Da ziweiat Chawes, Kastro i Che Guevara !!!
Цитиране
 
 
0 #2 xyz 2006-02-01 20:52
Hei, wse oste znachi stawat chudesa na tozi swiat.
Цитиране
 
 
0 #1 orchi 2006-01-13 10:47
Много интересна статия
Цитиране
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови