Хелмут Шмидт e роден през 1918 г. Той е един от лидерите на следвоенната германска социалдемократическа партия. От 1974 до 1982 г. е канцлер на Германия. От 1983 г. е издател на авторитетния социално-интелектуален ежеседмичник “ДИ ЦАЙТ” (“Време”) с тираж 500 000 броя. В предложената тук с кратки съкращения негова статия той инициира в средите на немската социалдемокрация критична полемика за съвременния капитализъм. Авторът отправя сериозни упреци към нравствените ценности на топмениджърите на пазарната икономика и апелира за належаща морална реформа на капитализма.

ЗАКОНЪТ НА ДЖУНГЛАТА (Пледоария за повече морал)

Брой 1, Януари 2006
Хищническият капитализъм заплашва демократичното общество

Все по-ясно става, че не толкова личното богатство, колкото финансовата власт и възможностите за масово психологическо въздействие, концентрирани в относително малък брой хора, се превръщат в сериозна опасност за демократичното общество. Високите технологии за обмен на указания, данни и информация, както и тяхното масово разпространение са в състояние за кратко време да предизвикат гигантски домино-ефект. Там, където вследствие на спекулации и лекомислие предприятия и банки са докарани до застрашено положение и където по тези причини се шири изкушението за прикриване, потулване, за лъжа и измама, там ние сме изправени пред ръба на упадъка. Навсякъде, където капитализмът и моралът взаимно се изключват, там вече сме затънали дълбоко в блатото.

От началото на 2000 година случаите на измама неимоверно се увеличиха. Тогава започна сривът на акциите в Северна Америка и Европа, при който американската борса загуби близо половината, а немската дори 2/3 от стойността си. Тези обстоятелства предизвикаха масова психоза, на която се подадоха някои от топмениджърите дори на стари, високоуважавани производствени и търговски фирми и особено на банки и застрахователни дружества; те се подведоха по илюзията за постоянно растящ курс на акциите. През 90-те години към нея се прибави и...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор