Владимир Костов е журналист от 1956 г. Публикувал е във вестниците “Работническо дело”, “Младеж”, “Поглед”, “Отечествен фронт”, “Антени”, сп. “Ново време”, “Труд”, “24 часа”, “Континент”, “Монитор” и др. Участвал е с коментари в предавания на БНР, БНТ, Би Би Си - Лондон, Дойче веле - Кьолн, Радио “Свободна Европа” - Мюнхен , и др.

ВРЕМЕ ЗА ИЗБОР

Бр.3, Март 2006
Едва влезли в XXI век, осъзнаваме сякаш с всеки нов ден по-силно, че сме във време за избор. Социалното неравенство, всепоглъщащата жажда за печалба, неистовият устрем към власт, хищническото потребяване на енергийните и други суровини са само някои от знаците, че не можем да продължим така, както я караме досега.

Съдбата на двойката Човек - Бог в тази листа на проблеми за избор ли е? Или ако смятаме, че тя е от друга категория - съдбата й ще влияе ли върху избора ни в другите области?

Кога викаме Бога?

Двойката Човек - Бог (т.е. мислещият Човек в отношението му с въобразената от самия него идея за Бог) е млада, почти “в пелени”, съпоставена с формиране на самия Човек, или още повече - със зараждането на живота на Земята. Навярно Човекът е стигнал до достатъчно определени идеи за божествено и за Бог едва някъде във времето на неандерталците и на първите хомосапиенс - или между 80 - 60 000 и 40 000 години пр. н. е. Докато животът на Земята се е зародил преди около 3 млрд. и 300 млн. години, а първите човеци - австралопитеци - 7 - 5 млн. години пр.н.е.

Но съпоставена със знанието ни за самите нас в досегашния ни път, т.е. в рамките на познатата ни история на хората, двойката Човек - Бог се оказва може би най-трайният факт. Тя присъства и в голямата част от случаите с важна роля, прeз всичките тези 8-10 000 години назад, за които вече разполагаме с повече или...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Коментари  

 
0 #1 диянка 2006-03-23 09:09
много хубаво само така .
Цитиране
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови