Юрий Борисов е доктор по философия. Работил е като учител, университетски преподавател (1980-1990), народен представител (1991-1997), председател на Комисията по образование и наука на 37-то Народно събрание, политически наблюдател на в. “Земя”, изпълнителен директор и първи зам.- главен редактор на в. “Дума”.

Главен редактор на сп. “Ново време” и на българското издание на “Le Monde diplomatique”.

ЗАЩО БСП ТРЯБВА ДА ОСТАНЕ ПРОГРАМНА ПАРТИЯ В НОВИТЕ РЕАЛНОСТИ

Брой 4, Април 2006

Отговорът на въпроса, поставен в заглавието, е много по-труден, отколкото отговора на въпроса “Защо в новите реалности на БСП й е нужна нова програма?”. За да се отговори на втория въпрос, е достатъчно да се посочат основни моменти в действащата програма, които или не отчитат фундаментални промени в българската, европейската и световната реалност, или основават своите анализи на вече несъществуващи реалности, или предлагат вече неизпълними решения.

Заглавието-въпрос предполага първо, че е възможно една партия да не е програмна. Кога една партия не е програмна? Когато няма своя политическа философия? Когато не формулира общи политически ценности? Когато това, което говори, има само краткосрочен хоризонт? Когато изцяло се концентрира върху прагматични решения, без да ги обвързва с някаква обща идейна концепция? Или просто тогава, когато не е разписала своя програма? Твърдя с увереност, че:

няма сериозна партия, без програмен документ

Независимо дали тази партия е лява, дясна или центристка. Независимо дали този документ се нарича Програма, Програмна декларация, Декларация на принципите, Харта или по друг начин. Тук обемът на документа не е от решаващо значение. Всяка партия по необходимост обявява свои ценности, своя интерпретация на общочовешки ценности, свой анализ на реалността, в която се бори за власт, и принципните...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Коментари  

 
0 #3 !!! 2006-04-13 18:27
Che kakwa programnost ima u BSP ??????????????????????????????????????????????? I malkoto, koeto reklamira predi izbori ne si i pravi truda da go spazi. Saotwetno po nisto weche ne se razlichawa ot ostanalite politicheski sili. I niam zasto da se chudi togawa, zasto wse po-malko hora ja i ste ja izbirat!
Цитиране
 
 
0 #2 Дядото 2006-04-09 23:24
БСП като партия представлява интересите на ключова част от съвременната българска олигархия. Тези олигарси, които като такива са преродили се в неокапиталисти бивши висши номенклатури на Партия-държава БКП. Оттук и поддръжката на американския неоимпериализъм в неговата глобалистка агресия срещу останалия свят - НАТО, изпращане на "свежа българска плът" в Ирак, американските т.нар. "военно-технически съоръжения" в България(т.е. бази) оттук и цялото това социално, геополитическо, а след като влязоха в коалиция с ДПС(пета колона на турския хегемонизъм на Балканите) и национално предателство. А,Вие господа-другари, които "разсъждава те" за това колко дявола има на върха на иглата, т.е. дали да се програмни или не, не сте нищо друго освен жалки демагози, които се правите че не виждате в какво антисоциално, антинационално, в какво компрадорско чудовище се е превърнала тази част от бившата БКП, която днес демагогства с наименованието български социалисти(БСП.Все още една маргинализирана част от българските избиратели и ваши членове не могат да повярват в това прераждане. Но време минава и все поясно става вашата зловеща роля в този момент, когато се решава съдбата на България като държава и на българския народ като такъв. Така че проклети да сте господа демагози, трижди проклети...
Цитиране
 
 
0 #1 x 2006-04-06 15:25
Partiite sa kotilo na korupcia v tazi ikonomicheska sistema!
Цитиране
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор