ДАТСКИТЕ КАРИКАТУРИ - тревожен сигнал за радикализацията на младите мюсюлмани в западното общество

Брой 4, Април 2006

Муния Бенани, преподавател в Университета в Лозана, посочва, че недоволството на мюсюлманите се дължи на чувството им за неравнопоставеност, на липсата на равни стандарти и права. “След разпадането на Съветския съюз Западът загуби своя враг и конструира исляма като врага с ново лице”(1). Според нея Западът използва езика на правото, но манипулативно, с единствената цел да продължи да доминира и да запази презрението си към мюсюлманския свят. “Мюсюлманите, казва тя, включително и тези които открито са срещу тероризма, виждат в публикуваните дванадесет карикатури в датската преса висша форма на пренебрежение към собствената им религия.”

Според Оливие Роа, френският специалист по проблемите на Близкия изток “европейците плащат цената за намесата си в страни, в състояние на криза”(2), позовавайки се на реакциите от победата на „Хамас” на изборите в Палестина. Според него мюсюлманите считат, че другите религии имат по-голяма подкрепа и те също търсят своята легална протекция. Дали след войната в Залива международното право следва наистина двойни стандарти, или става въпрос за нещо друго?

Съревновавайки се за спечелване на повече последователи, определени датски мюсюлмански групи, склонни към радикалност, въвлякоха датското общество във война, предизвикана от карикатурите с образа на Пророка Мохамед, която прерасна...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови