Роден в София през 1940 г. През 1943-1944 г. семейството му е изселено в Нови Пазар по силата на антиеврейското законода-телство. Завършва руска гимназия, а по-късно испанска филология. Работил е като преводач в Куба, старши репортер в БТА, коментатор в “София прес”. От 1990-1997 г. е гл. редактор на в. “Еврейски вести”. През 1989 -2003 г. е кореспондент на испанската агенция ЕFE. Има публикации във всички бивши социалистически страни, в Испания, Франция, Мексико, Перу и др. През 1998 г. е награден с испанския Орден за граждански заслуги, а през 2003 г. - с годишната награда на СБЖ за чужд кореспондент.

НИСКИЯТ РЕЙТИНГ НА БУШ

Брой 4, Април 2006
Анкета на Галъп, проведена по телефона в средата на февруари сред над хиляда случайно подбрани жители на САЩ, показва, че едва една трета от запитаните смятат, че техният президент има висок рейтинг в чужбина. В началото на мандата му през януари 2001 година престижът на Буш също не беше особено висок, но се вдигна като проява на доверие към него в борбата с международния тероризъм след атентатите от 11 септември 2001 година, причинили над 3 хиляди жертви в Ню Йорк и Вашингтон. Рейтингът на Буш обаче значително спадна след началото на военната авантюра в Ирак, конфронтацията му с левите режими в Латинска Америка, конфликта му с Иран и жертвите от урагана „Катрина” в самите Съединени Щати.

Днес само 31 процента от жителите на САЩ вярват, че тяхната страна печели войната в Ирак. В предишно време само войната във Виетнам бе предизвикала такова разделение на общественото мнение в САЩ.

Допълнителна причина за спада на авторитета на северо-американското правителство бе закупуването на голяма британска фирма от богати инвеститори от Обединените арабски емирства, което постави под зависимост от потенциално опасни ислямски организации шест от пристанищата в самите Съединени щати. Както и полемичният договор за ядрено сътрудничество на САЩ с Индия, подписан от Буш при неотдавнашното му посещение в тази гигантска азиатска страна.

Убеден...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови