Владимир Костов е журналист от 1956 г. Публикувал е във вестниците “Работническо дело”, “Младеж”, “Поглед”, “Отечествен фронт”, “Антени”, сп. “Ново време”, “Труд”, “24 часа”, “Континент”, “Монитор” и др. Участвал е с коментари в предавания на БНР, БНТ, Би Би Си - Лондон, Дойче веле - Кьолн, Радио “Свободна Европа” - Мюнхен ,и др.

Е ЛИ БОГ БЪЛГАРИН?

Брой 5, Май 2006
Преди малко повече от десетилетие напусналият ни вече Николай Колев-Мичмана извика така, че цяла България го чу, едно незабравимо: “Бог е българин!” Обстоятелството, че тези излезли от сърцето му думи бяха предизвикани от развоя на един футболен мач, не намалява ни най-малко нито стойността им, нито отзвука, който имаха и продължават да имат.

Но и чулите възгласа на Мичмана, а и всички ние като българи, има защо да се запитаме: Е ли наистина Бог българин? И ако е така, или ако поне Бог е и българин, не е ли странно, че нямаме в спомените за нашата история (или поне аз не зная) други случаи, когато някой се е провикнал спонтанно и искрено “Бог е българин!”?

Всеки е най-сигурен със свой си Бог
Общото за всички религии, т.е. за всички образи, в които в хода на човешката история е въплъщавана идеята на Човека за Бог, е, че всяка общност си е правила Бог по “свой образ и подобие” и го е използвала освен всичко друго (а може би най-вече?) за утвърждаване на своя си идентитет.

Народите, населявали долините на Нил и на Тигър и Ефрат - египтяните и шумерите - създават своите божествени пантеони в неразривна връзка с това, което е животът им. Всеки бог на египтяните и на шумерите не само прилича на това, което са те самите и животните около тях, но и се занимава с дейностите, от които зависи собственото им преживяване. Неслучайно всеки фараон се...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови