БЛАГОЕВ В СПОМЕНИТЕ НА СЪВРЕМЕННИЦИТЕ СИ

Брой 6-7, Юни-Юли 2006
Георги Бакалов:

“Благоев бе силен човек. Излян от един метал. Никакъв сантиментализъм, нито следа от мекушавост и половинност. Цял живот сражаващ се с перото, тоя интелигент не познаваше интелигентската мекотелност. Рицар на един идеал. Една, но пламенна страст пламтеше в неговите гърди и го въодушевяваше пълни четири десетилетия, от деня, когато се е почувствал човек, т.е. борец, до последно издихание. Който виждаше само неговата блага усмивка, мъчно би подозрял в тоя кротък човек неукротимия рицар на духа и на перото, упорития, неотстъпчивия борец. А той бе борец, и не за момент, случайно, на периоди с отдишки, а неприспивен страж на тежкия пост, който сам си бе избрал.
Но има борба и борба. Борбата, на която се посвети Благоев, бе борба не за безсмислено повръщане колелото на историята назад, следователно осъден на историческо безплодие, а борба за бъдещето, за крайното освобождение на човечеството чрез разкъсване на капиталистическите вериги.
.....
Прозорлив и смел, трезвен и упорит - той не отрече на старини делото на своите младини, както за жалост мнозина други направиха, а с младежки жар в немощно тяло вървеше все напред и напред...”


Георги Бакалов. Избр. произведения. Димитър Благоев - патриархът на българския социализъм, т. 4. Бълг. писател, София, 1964 г.


*****


Георги Бакалов:

“Благоев...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор