Димитър Благоев, наричан още Дядото, е роден на 14 юни 1856 г. в с. Загоричане. През декември 1883 г. организира първата социалдемократическа група в Русия (наречена още Благоевска група). През 1885 г. Благоев започва да издава нелегалния вестник “Рабочий” и установява връзка с Плехановската група в Женева.
През март 1885 г. Благоев е арестуван и интерниран в България. От юни 1885 г. в София започва да издава списание “Съвременен показател”. В него той пропагандира идеите на научния социализъм. В брошурата “Що е социализъм и има ли той почва у нас?” Благоев излага основните положения на научния социализъм и подлага на критика възгледите, че в България няма условия за социалистическо движение.
Организатор и основател на Българската социалдемократическа партия, предшественица на Българската социалистическа партия. БСДП е основана на 2 август 1891 г. на връх Бузлуджа.
В периода 1897 - 1924 г. Благоев ръководи издаването на теоретичния орган на партията - списание “Съвременен показател”, автор е на над 500 статии. През 1905 г. превежда на български първия том на Марксовия “Капиталът” и пише предговора.
Кончината му е на 7 май 1924 г. в София.

ИЗ “КРАТКИ БЕЛЕЖКИ ИЗ МОЯ ЖИВОТ”

Брой 6-7, Юни-Юли 2006
ВМЕСТО ПРЕДГОВОР

Никога не бе ми идвала и не би ми дошла на ум идеята да пиша някакви спомени из личния си живот. Не мислех, че той представлява някакъв общ интерес, та да го описвам. Но най-сетне бях принуден да направя нещо в това отношение. Другарите ми от Централния комитет на Българската комунистическа партия (тесни социалисти) и руските другари от Руската комунистическа партия (болшевики) напоследък особено настояваха да им дам спомени от живота си. Другарите ми от Централния комитет на нашата партия напоследък все по-настоятелно искаха да напиша тия спомени и да им ги предам.

Тия настоявания съвпадаха тъкмо с боледуването ми през изтеклата зима. При всичко това реших да напиша нещо от моя живот и да го предам на ЦК, понеже нему дължа голяма благодарност за положените от него грижи за здравето ми.
Споменах, че другарите настояваха да им дам тия бележки възможно по-скоро, за която цел решили да ме освободят от другата работа. Понеже не бях в състояние сам да напиша тия бележки, затова бях принуден да ги разказвам по части на по-голямата си дъщеря и тя да ги напише. Тя изпълни възложената й задача отлично.
...
Родом съм от известното македонско село Загоричане, Костурско. То е голямо, чисто българско село, разположено в последните хълмисти склонове от южните разклонения на големия планински масив Вич планина и в началото...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови