Професор, доктор на философските науки. Преподавател в Софийския университет “Св. Климент Охридски” в специалностите “Философия”, “Социология” и “Политология”. Директор на Научноизследователския институт за младежта (1972/88). Президент на Изследователски комитет 34 “Социология на младежта” към Международната социологическа асоциация (1982/86). Депутат в Седмо Велико народно събрание. Председател на Българската социологическа асоциация (1991/95; 1997/99). Директор на Института за социални ценности и структури “Иван Хаджийски” (от 2002).

АПРИЛСКИЯТ ПЛЕНУМ В РЕАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ КОНТЕКСТ

Брой 6-7, Юни-Юли 2006
Чувството за историзъм е дефицитно в социално-психологическата ни традиция. Дразним се от дупките по нашите улици. Крайно време е да забележим и дупките в историческата памет на новите поколения.

Отношението към Априлския пленум

Изненадващо бързо в началото на прехода 45-те години следвоенно развитие се превърнаха в "тъмно минало". "Тъмно" в двоен смисъл: и негативно, и неясно. А ако се върнем към този период и разлистим неговите документи, ще се натъкнем на парадокс. Няма прецедент, при който толкова често различни по ранг събития да са били обявявани за "исторически". Но такава е логиката - когато всичко или почти всичко става "историческо", нищо не се запаметява като действително историческо.

Ключово значение за отношението към реалния социализъм в България има оценката за Априлския пленум и неговите последствия. От общо 45 следвоенни години, подложени на преоценка, 33 са преминали под знака на Април 1956. Но въпросът не е само количествен. Реалната "тежест" на тези 33 години е много по-голяма. Именно те определят облика на обществото, което се наричаше реален социализъм.

Априлският пленум като исторически факт беше покрит от два пласта илюзорни, идеологизирани и манипулативни интерпретации.

Първият пласт е апологетичният. Това е розовата легенда, родена и експлоатирана след 1956. Преувеличените, хипертрофирани...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови