ХЕНРИХ ИБСЕН - ВЕЧНИЯТ ИЗГНАНИК

Брой 6-7, Юни-Юли 2006
Изминаха сто години от смъртта на норвежкия драматург Ибсен, който прекара двайсет и седем години в изгнание извън своята родна Норвегия. Но този романтик никога не престана да бъде отшелник по душа.
Какъв беше животът на този гений?Починалият през 1906 година, вече повече от сто години норвежки драматург не се чувства никъде напълно у дома си. Ибсен умира на 23 май 1906 г. на 78-годишна възраст. Той успя да види отделянето на Норвегия от доминиращата я близо век Швеция. Петнайсет години по-рано той се завърна в родината си, поставяйки края на своето 27-годишно изгнание. При все това той си остана изгнаник по душа. "Истина е, заявяваше той, че човек, живял в толкова много страни, не може никъде да се почувства както у дома си, дори в родната си страна".

По повод стогодишнината от смъртта му, Жак Дьо Декер, отличен познавач на театъра, избра да го представи чрез някои основни моменти от биографията му. Великолепен метод, защото, ако има писател-мъченик на своето творчество, чийто живот да е бил така погълнат от писане, то това е именно Ибсен.

“Една от неговите най-знаменити поеми, подчертава биографът, описва как миньор копае неуморно своята галерия в недрата на земята. Ибсен се отъждествява с този неуморен работник, работещ в тъмнината”. Образът на миньора препраща към тъмната пещера, в която доброволно се скриваме сякаш в...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор