СВЕТЪТ ПРЕЗ МАЙ

Брой 6-7, Юни-Юли 2006
В понеделник, 22 май, на картата на Европа се появи нова държава - след 88-годишно прекъсване Черна гора възстанови независимостта си. Това бе резултатът от проведения в неделя референдум, на който “за” отделянето на републиката гласуваха 55.4% от гласоподавателите срещу 44.6 на сто противници на разпадането на и без това хлабавата й федерация със Сърбия. Избирателната активност на вота бе 86,3 процента - най-високата след 1990 г., което допълнително го легитимира. Според предварително съгласуваните, включително и с ЕС правила, валидността на отделянето се признава при резултат над 55 процента “за”.

“По решение на мнозинството от гражданите на Черна гора независимостта на нашата страна е възстановена”, заяви пред привържениците си премиерът Мило Джуканович, допълвайки, че това е кулминацията на борбата, започната преди повече от десетилетие. “Вече имаме наша собствена държава”.

Така Черна гора стана третата република от бивша Югославия, след Словения и Македония, която се отдели, без да бъде даден и един изстрел. Но ако за останалите бивши югославски републики може да се каже, че се сдобиха с независимост, Черна гора я възстанови, тъй като от края на XVIII век до 1918 г. тя е съществувала като независимо княжество. Сърбия обаче се лиши от излаз на море.

Докато в Подгорица едни ликуваха, а други ближеха рани, експертите предупредиха, че...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Коментари  

 
0 #1 xyz 2006-06-19 13:55
Viva Evo Morales - e tova e narodno otgovoren politik, a ne kato nasite politprostitutk i ot razni ocvetki
Цитиране
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови