Юрий Борисов е доктор по философия. Работил е като учител, университетски преподавател (1980-1990), народен представител (1991-1997), председател на Комисията по образование и наука на 37-то Народно събрание, политически наблюдател на в. “Земя”, изпълнителен директор и първи зам.- главен редактор на в. “Дума”.

Главен редактор на сп. “Ново време” и на българското издание на “Le Monde diplomatique”.

ИДЕАЛИЗЪМ Е НЕОБХОДИМ, АДЕКВАТНОСТ - СЪЩО

Брой 8-9, Август- Септември 2006

Предизвикан отговор на едно писмо

В идейната дискусия, която ръководството на БСП се опитва да стимулира, могат да бъдат откроени поне две групи участници.

В едната са хора, които принципно биха подкрепили духа на позицията на Комисията за разработване на нова програма на БСП (1). Общото между тях е разбирането, че интелектуалните рамки, наложени от идеологията на т. нар. реален социализъм, са неадекватни за обяснението на днешната реалност. Обединява ги също стремежът да се осмисля и прилага опитът на утвърдените еволюционистки леви партии, както и търсенето на реализация на левите идеи в рамките на пазарната икономика, независимо дали смятат за възможно, или не “общество отвъд капитализма”(2).

За втората група участници в идейната дискусия интелектуалният апарат на революционния марксизъм продължава да е актуален, т.е. способен да обяснява света, да прогнозира неговото развитие и да организира неговата промяна. За тези хора да се следват социалдемократически примери означава напускане на класовите позиции, капитулация пред и дори слугуване на световния империализъм. Тезата, че “частната собственост ежечасно ражда експлоатация”, продължава да е валидна за тях. По-откровените открито заявяват, че трябва да бъде поведен “един разбунтувал се народ на победен ход” (каквато е задачата на една революционна...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор