Николас Гвоздев e редактор в сп. “The National Interest”, тримесечно издание за международни отношения

СЛЕД СРЕЩАТА НА “ОСМОРКАТА”: ПУТИН ПОЛУЧИ ТОВА, КОЕТО ЖЕЛАЕШЕ

Брой 8-9, Август- Септември 2006
Ако за международната общност срещата на върха на “голямата осморка” се оказа мероприятие, богато на фотосесии, но лишено от съдържание по такива важни въпроси като кризата в Близкия изток, то президентът Владимир Путин напуска Санкт Петербург със значително укрепени позиции във вътрешнополитически план.

За много руснаци липсата на конкретни резултати беше по-маловажна, отколкото изграждане образа на Путин като решителен защитник на националните интереси на Русия и прокарващ своите виждания за структурата на световните отношения.

В анимационния филм на петербургския режисьор Иван Сиделников, показан през уикенда, Путин е изобразен като ловко балансиращ на въже, опънато над залата на срещата на “осемте”. Вместо традиционния прът за пазене на равновесие Путин си помага с нефтопровод, и при това успешно отблъсква безликите фигурки (символизиращи другите лидери на “осморката”), които се опитват чрез човешките права, енергийната безопасност, териториалните претенции и други трикове да накарат президента да падне от въжето.

Руските наблюдатели на практика са единодушни в оценките си за срещата: според тях тя е ознаменувала пълното завръщане на Русия в редиците на “водещите страни” в света. Лансирана е и версията, че поведението на Путин в качеството си на приемаща страна напълно е прогонило призраците на Елциновата...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор