Джеймс Петрас е социолог и политолог, един от най-големите американски специалисти по Латинска Америка. Той е бивш професор в Университета Бингамтън (Държавния университет на Ню Йорк) и автор на голям брой книги. Работил е за синдикалните движения в Бразилия и Аржентина. Самият той се описва като “революционер и антиимпериалист”. В своите статии Петрас развива марксистка критика на глобализацията като парадигма на американския империализъм.

ВЪЗХОД НА ФИНАНСОВИЯ КАПИТАЛ

Брой 8-9, Август- Септември 2006
Рекордни печалби и растящ авторитаризъм

Въведение

Няма друг отрасъл на американската икономика, който по размер на печалбите да може да се сравни с получаваните през последните години от големите финансови институции. За първата четвърт на тази финансова година (ноември 2005 - януари 2006) “Голдмън Сакс” счупиха всички рекорди на Уолстрийт, обявявайки през февруари новосформирана печалба от 2,48 млрд. долара (10 млрд. на годишна база). Доходността е с 64% по-висока в сравнение със същия период на миналата година (която също беше доста доходоносна). Капиталовата възвращаемост се повиши на 38,8%, което е собствен рекорд за инвестиционната къща. Общите приходи достигнаха 10,3 млрд. долара. “Голдмън Сакс” отбеляза рекордни печалби през 5 от последните 9 тримесечия (“Файненшъл таймс”- 03.15.2006 г.).

“Морган Стенли” отчете със 17% по-високи чисти приходи - 1,64 млрд. долара през първата четвърт на финансовата година. Постъпленията й са нараснали с 24% в сравнение с миналогодишните от 19,7%.

“Леман брадърс”обявиха ръст на печалбите от 24% за същия период до рекордните 1,1 млрд. долара. Приходите й са се увеличили със 17% до 4,5 млрд. долара.

“Беър Стърнс” се присъединиха към танца на милиардите на Уолстрийт, регистрирайки печалби за първото тримесечие от 514 млн. долара, доходоносността е с 34% по-висока от миналогодишната. Формираните...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор