Роден през 1969 г. в София. Завършил е международно право в Лайпциг, има следдипломна квалификация във Виена и Хановер, специализация в областта на търговското право. Защитава докторат по право към Хановерския университет. Издава в Германия две книги в областта на корпоративното право. Автор на поредица от статии в немските списания “Икономика и право в Източна Европа”, “Източно-евпропейско право” и “Годишник на източното право”. Работи като юрист на свободна практика в Хановер.

СОЦИАЛЕН УПАДЪК ПО ВРЕМЕ НА СТОПАНСКИ РАСТЕЖ

Брой 8-9, Август- Септември 2006
Статистическите данни за България от последните години отбелязват постоянен икономически прираст от няколко процента годишно, който естествено създава очакване за ръст и в благосъстоянието на народа. За съжаление тези надежди не се оправдават - факт, потвърждаван и от констатациите на международни експерти, наблюдаващи развитието на страната. Но подобен алогичен феномен се наблюдава и в индустриално развитите страни от Европа. Симптоматичен е примерът на Германия, страната с водеща икономика в Европейския съюз. По данни на ЕВРОСТАТ брутният й вътрешен продукт (БВП) за 2003 г. е 2108 млрд. евро. Прирастът за 2004 г. е приблизително 1,6 на сто, което в парично изражение е около 35 млрд. евро. Тази крупна сума за допълнително произведените блага в Германия означава, че при равномерното им разпределение всяко домакинство би трябвало да е с 1000 евро по-богато и да е закупило с тях повече стоки в сравнение с 2003 г. Прирастът от 35 млрд. евро би трябвало да ангажира и по-голям брой хора за неговото производство, т.е. да доведе до известно снижение на безработицата.

Статистическите данни и реалното всекидневие в Германия рисуват обаче съвсем друга картина. Официалните данни за последните 1-2 години сочат нарастване на официалната безработица с половин милион души, която вече достига фаталното равнище от 1932 г. - над 5 милиона (а реалната по изчисления на независими...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор