Димитър Павлов e доктор на историческите науки. Научни интереси - новата и най-новата политическа история на България. Автор е на много научни публикации. Подготвя книга за печат «От синдикализъм към политически инфантилизъм» (за историята на Българските професионални съюзи 1944-1961 г., като част от политическата система на социализма). Директор е на Музея на Министерството на вътрешните работи.

АЛЕКСАНДЪР ЦАНКОВ, ПОЛИТИКЪТ - СИНДИКАЛИСТ

Брой 8-9, Август- Септември 2006
Представите за проф. Ал. Цанков са свързани главно с политическата му дейност. Особено много нашумява неговото име след преврата от 9 юни 1923 г., когато застава начело на правителството, заменило управлението на БЗНС. Той се залавя с особена ревност да оправдае гласуваното му от Военната лига доверие и се опитва да управлява с безкомпромисност и твърда ръка. Ал. Цанков се оказва удобен за извършителите на преврата. Те вършат същинската работа по заличаване следите на правителството на Ал. Стамболийски, а министър-председателят прави възможното, за да им осигури така нужната в този момент за България външнополитическа подкрепа.

* По-малко от две години продължава управлението на Ал. Цанков. Събитията от септември 1923 и април - май 1925 г. се оказват тежко наследство, което накланя политическите везни във вреда на правителството. А опитите да управлява самостоятелно не само не му помагат, но и способстват да си навлече гнева на ръководството на Военния съюз. И разривът не закъснява - на 3 януари 1926 г. с благословията на Борис III е съставено ново правителство начело с Андрей Ляпчев (1). Изборът не е случаен. Новият министър-председател е опитен политик, с дългогодишна практика във високите етажи на властта, ползва се с доверието на съпартийците си от Демократическата партия и от Демократическия сговор. Представителите на едрия банков и индустриален капитал...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови