Петя Кандева e строителен инженер. Участвала в строителството на курортния комплекс “Албена” (първите хотели и ресторанти, както и съставяне на каталога от елементи, с който се построиха останалите сгради), циментовия завод “Златна Панега” и други зaводски и обществени сгради. Преподава строителни конструкции в архитектурния факултет. Безпартийна. Превела на френски: “Хрушчов и разпадането на Съветския съюз” от Михаил Килев. Автор на: “По стъпките на Европейския съюз” (2005 г.) и “Европейската конституция през призмата на френския референдум” (2006 г.)

ЕДИН БРОЙ ОТ “НОВО ВРЕМЕ”

Брой 8-9, Август- Септември 2006
Реших да се осведомя малко повече за участта на Слободан Милошевич и инсценирания нелегален процес срещу него, почиващ изцяло на лъжи. И така попаднах на списание “Ново време” (бр. 4, април 2006 г.), публикувало статия от Велко Вълканов, който като инициатор и председател на Международния комитет за защита на Милошевич притежава данните относно делото и несъмнено най-добре познава фактите. Известно е също така, че Велко Вълканов произнесе в Белград реч пред 500 000 души, дошли на траурния митинг в памет на Слободан Милошевич.

Но въпросът тук не е за Милошевич, а за списание “Ново време”.

Какво откритие бе за мен формата и съдържанието на новото “Ново време”, носещо подзаглавие “списание за социални идеи, политика и култура”. Списанието графически и текстово напомня, че е основано през 1897 г. от Димитър Благоев. Въпреки че не намерих никаква прилика, няма да търся тук идейното историческо развитие на благоевските социалистически идеи, разраснали се в комунистически с отцепването му от “широкия” реформизъм, за да се стигне до сегашния “либерален социализъм”, характерен за социалистическите партии на Запад. Новото “Ново време” - списание за “социални” идеи - недвусмислено не е последовател на благоевските идеи, а поглежда отдалеч (да не кажа отвисоко) съдбата на народните маси, на които капиталистическата социална щедрост* им стига....


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Коментари  

 
0 #2 Весо Ганев 2006-09-03 07:17
Госпожа Кандева, бихте ли посочили книга, интервю, дискусия или статия, в която Чомски заявява, че "САЩ са единствената демокрация в света", и където отрича правото на която и да е страна да следва националната си политика? Това, което сте написала, а именно "НАЙ-левия американски интелектуалец Наом Чомски и НАЙ-десния Френсис Фукуяма", е толкова нелепо, че не се нуждае от коментар. Все пак хубаво е преди да се изказвате кой интелектуалец е НАЙ-едикакъв си, да прочетете поне някоя от книжките му и да ги сравните с книжки от други американски автори - и едва след това да им лепите такива безумни етикети като"НАЙ".
Цитиране
 
 
0 #1 Г-жа П. Кандева 2006-08-07 19:49
...със средствата на Запада, партии в България, в които се гмурнаха (пак жабите ми са в ума) кой къде завари от т. нар. бивши комунисти (които никога не са били комунисти, ама кой да знае!), опитвайки се да вземат по-изгодните места (разбира се, най-изгодните са били вече разпределени между по-отдавна действащите за разрушението). Та във връзка с този текст: преди години съветски режисьор - Юлий Райзман - засне филма "Комунист", който получи имеждународна награда. Всеки филм си има начало и край.Това беше историята на, В. Губанов, когото накрая убиха.Една трагична история, разказана великолепно и с прекрасна игра на Е. Урбански,София Павлова и други.Та...и Вие г-жа Кандева не сте срещнали комунисти НАЛИ? Изглежда е нямало.
Цитиране
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор