СЪБИТИТА ПО СВЕТА ПРЕЗ ЮНИ И ЮЛИ

Брой 8-9, Август- Септември 2006
Срещата на върха на Г-8 в средата на юли, чийто домакин за първи път бе Русия, е събитието на лятото - обикновено неактивен сезон за политиката, което бе очаквано и коментирано с особен интерес. Причината бе темата на форума - енергийната сигурност - сполучливо избрана за руското председателство. Тя отразяваше както приоритетите на Запада, засягащи Русия, така и новите задачи на външната политика на Москва.

Основавайки се на икономическия ръст в Русия, укрепва и самочувствието на властта в страната. Затова Кремъл, политическият и бизнеселитът са в процес на преразглеждане на външната политика на федерацията.

Форумът в Санкт Петербург бе чудесна възможност да се демонстрира новата, по-твърда линия на Москва. Стремежът на Русия е ЕС и САЩ да признаят новото статукво в международните отношения. С домакинството си Москва изпрати и сигнали, че е готова да стане гарант на евроазиатската енергийна сигурност, ако Западът признае нейната хегемония в постсъветското пространство и позицията й на енергийна свръхдържава.

Срещата приключи без сериозни общи инициативи за справяне с глобалните проблеми, които тревожат хората по света. Наблюдатели дори упрекнаха лидерите на страните, които са най-големите консуматорки на енергия, че са могли да излязат с по-свежи идеи. Г-8 обаче е неофициален клуб на влиятелни страни, затова договореностите...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор