На централноевропейците им дойде до гуша от безкрайните реформи, които им се наложи да преживеят за изминалите 17 години след падането на комунизма.
Роберт Андерсон, Ян Ченски, Кристофър Кондон и Стефан Уайгстил, 27 септември 2006 г.

’БОЛНИТЕ ХОРА’ НА НОВА ЕВРОПА: ЗАЩО ИЗТОКЪТ НА КОНТИНЕНТА Е ОБХВАНАТ ОТ УМОРА ОТ РЕФОРМИТЕ?

Брой 10, Октомври 2006
Беше време, когато многочислените антиправителствени демонстрации в Централна Европа предизвикваха на Запад възторг и пораждаха надежди. Днес всичко се промени. Вълненията в Унгария - първите след краха на комунизма - пораждат само съмнения и тревога относно бъдещето на целия регион. Когато демонстрантите щурмуваха сградата на държавната телевизия, впечатлението бе, че всичко това става някъде в Третия свят, а не в солидно изглеждащия център на унгарската столица.

Макар че до насилие се стигна само в Унгария, признаци за нестабилност се забелязват във всички държави, встъпили в ЕС през 2004 година.

В Полша, поради разпадането на неуправляемата правителствена коалиция, вероятно на избирателите ще се наложи за втори път в една и съща година да отидат до урните за гласуване. В Чешката република юнските избори родиха един раздробен парламент (десните и левите партии взеха еднакъв брой мандати), и оттогава страната така и не получи едно стабилно, дееспособно правителство. В Словакия премиерът - популист Роберт Фицо е на власт благодарение на поддръжката на своя авторитарен предшественик Владимир Мечиар и лидера на радикалната Словашка национална партия Ян Слота. Министър-председателят на Унгария Ференц Дюрчани каза във връзка с това: ”В тези страни е налице реално съперничество между радикалните националисти и прогресистите.”


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Коментари  

 
0 #1 Ноков 2006-10-22 22:53
какъв глас може да има Бългжария в УЕС когато е срината пна последно место м европа а народа е ограбен разоберен пролетаризиран папуберизиран
Цитиране
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор