Професор, доктор на икономическите науки. Работи в областта на икономическата теория и теория на управлението. Автор на повече от 150 научни публикации и десет книги, по-важни от които са: „Производството - взаимодействие на вещни, трудови и икономически отношения“ (1965 г.), „Кибернетика и икономика“ (1968 г. и второ издание -1971 г., преведена на руски и румънски), „Теория на социалното управление“, част първа (1973 г.) и част втора (1976 г.), „Икономическият подход“ (1983 г.), „Дългите вълни на Кондратиев“ (1985 г.), „Предизвикателствата пред икономическата теория на новата цивилизация“ (1997 г.). Основател и дългогодишен директор на Института за социално управление. Член на Академичния съвет на Националната олимпийска академия.

МАКЕДОНИЯ - ПРОБЛЕМИ И СЪДБА (МАКЕДОНСКАТА НАЦИЯ - 'ЗА' И 'ПРОТИВ')

Брой 10, Октомври 2006
Животът и съдбата на нашето семейство, а след това и на семействата на братята ми, а даже и семействата на техните деца повече или по-малко са тясно свързани с проблемите и съдбата на Македония, борбите, и жертвите в македонското движение, с героизма и идеализма и техните извращения. Ето защо тази тема не може да бъде прескочена.

Не се налага да се прави исторически преглед на революционното македонско движение, но трябва да разкажа за моите впечатления и разсъждения по тези бурни събития, на които в повечето случаи аз бях свидетел или участник. Това е необходимо, тъй като времето, в което живеем сега, е наситено с проблеми, които само на пръв поглед нямат нищо общо с тези събития отпреди 70 и повече години. Днес Македония е самостоятелна държава и нейните проблеми са си нейни, но и сега избухват искри, които преминават през границите на Македония и България. Тези искри доказват че огънят, който взе толкова много жертви, все още не е затихнал.

През двайсетте и трийсетте години на миналото столетие проблемите на Македония бяха мисъл, тревога и съдържание на обществената дейност на голяма част от нашата младеж, на интелигенцията, на военните и политиците. Времето през тези две десетилетия след Първата световна война бяха наситени с много романтизъм, идеализъм и готовност за саможертва.

Всички ние, имам предвид братята и сестра...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Коментари  

 
0 #3 лтд 2006-11-26 20:03
жтоан7щшт хиут4н5щкшнтттт ттт
Цитиране
 
 
0 #2 васил первазов 2006-11-25 17:42
за т. нар. македонска нация са виновни само комунистите, начело със съветския шнипонин и лакей Георги Михайлович Димитров, който гака си й умря със съветското поданство, като верен слуга на чудовището Сталин, а също и предателя Васил Коларов Заради тях изгубихме или по- точно отрязаха живо месо от многострадална България! Всичкки знаят това, няма вече връщане назад! Изкуственият македонски език отдели нашите братя от тази изконна част на България и повечето от тях се считат за друг народ Нищо не може да се направи! Какво им пука на олигарсите?! Те нали ограбиха България и я затриха! Сега я предават на цирея Доган и ДПС,на Анкара! Чака ни нов Кипър, ако не ново Косово! Това е "национална та" политика на БСП и на Седефчо Първанов, лакеят на Доган!
Цитиране
 
 
0 #1 daigraq 2006-11-08 01:02
pravi li vpe4atlenie : germaniq-avstriq ,gurciq-kipur ,romaniq-moldova surbiq-4erna gora ...
Цитиране
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови