ЗАЩО ЗА АМЕРИКА ВСИЧКО Е СВЪРШЕНО

Брой 10, Октомври 2006
Статията е отпечатана в “The Independent” на 4 юли 2006 г. и е откъс от книгата на автора “Недееспособните Щати на Америка”

Определянето на проблема, който на първо място трябва да безпокои тези, които се вълнуват от благосъстоянието и правата на човека, разбира се, е субективна работа. Но някои от тях погрешно считат, че от решенията им зависи не само достойното съществуване, но и въобще самото съществуване на човечеството. Сред тези заплахи трябва да се отбележат минимум три: ядрената война, екологичната катастрофа и действията на правителствата на водещите държави в света, които увеличават вероятността от апокалиптични събития.

В резултат на това възниква четвърти проблем, който заслужава най-сериозното внимание на американците, а и на целия свят: рязкото разминаване между мненията на обществото и политиката на държавата. Това положение е една от причините за опасения, които не може да бъдат просто пренебрегвани, както се изразява Гар Алперовиц в своята книга “Америка след капитализма”. “В американската система като цяло нещо не е наред - тенденцията на нейното развитие предвещава крах на нейните традиционни ценности - равенство, свобода и реална демокрация.”

“Системата” придобива някои характеристики, които притежават т. нар. недееспособни държави - ако използваме модния термин, който се прилага към страните,...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови