КРИЗАТА НА ИДЕНТИЧНОСТТА НА СЪВРЕМЕННАТА СОЦИАЛДЕМОКРАЦИЯ

Брой 10, Октомври 2006
Целта на настоящия текст е да разгледа процеса на криза на идентичността на съвременната социалдемокрация, както и да анализира причините, обусловили неговата поява.

Проблематизацията на идентичностната криза на даден феномен предполага провеждане на предхождащо същинския анализ определяне на идентичността на този феномен. От логическите съчинения на Аристотел знаем, че основната цел на всяка дефиниция е фиксиране на същността или идеята, благодарение на която подлежащото на определяне би могло да бъде идентифицирано. Тази звучаща доста абстрактно теза е изключително важна за решаване на интересуващия ни конкретен проблем, доколкото едва след като имаме понятие за това що е социалдемокрация, т.е. след като сме схванали същността на разглеждания феномен, можем да преценим дали реалното състояние на последния се съгласува с неговата същност или напротив, се отклонява от нея, което води до криза на идентичността.

Ясно е, че изследването трябва да започне с привеждане на конкретна дефиниция, която да осигури ресурса от знания, нужен за идентифициране на феномена “социалдемокрация”. Считам за правилно определението, че социалдемокрацията е политическа доктрина, възникнала като опит за синтез на класическия марксизъм с принципите на либерализма.

Синтетическият характер на социалдемократическата идея се изразява най-експлицитно...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови