ИСТОРИЧЕСКИ АЛМАНАХ - ЩО Е ТО

Брой 10, Октомври 2006
В ръцете на любознателния читател е една интересна книга - „Алманах на българските национални движения след 1878 г.", издание на Института по история при БАН. Тя може да се определи като крупна проява на нашата историография не само защото е с впечатляващ обем (621 с. голям формат), а защото е посветена на един изключително драматичен в българската история проблем, както и защото е дело на колектив от 57 души - активни изследователи на тази проблематика.

Изданието обхваща всички аспекти на българския национален проблем. Първият раздел третира етнографските процеси на българската нация, българските общности по света, духовни, просветни, благотворителни и финансови институции. Вторият е посветен на българските националноосвободителни организации, на тяхната дейност, както и на техните печатни издания. Третият раздел включва статии за българския национален въпрос и българската общественост. Четвъртият, последният раздел, осветлява българските национални проблеми в контекста на международните отношения, както и становищата на среди от международната общност спрямо нашата национална съдба, към онова, което вълнува националното чувство на българите.

Заслужава да споменем и биографичните статии за повече от 250 дейци на българското национално движение или български и чуждестранни политически и държавни лица, които са имали отношение към...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови