Роден през 1969 г. в София. Завършил е международно право в Лайпциг, има следдипломна квалификация във Виена и Хановер, специализация в областта на търговското право. Защитава докторат по право към Хановерския университет. Издава в Германия две книги в областта на корпоративното право. Автор на поредица от статии в немските списания “Икономика и право в Източна Европа”, “Източноевпропейско право” и “Годишник на източното право”. Работи като юрист на свободна практика в Хановер.

ЧЕ ГЕВАРА - ЕДИН ЖИВОТ КАТО ЕПИЧЕН РОМАН

Брой 10, Октомври 2006
'Че Гевара е част от големите митове на това столетие. Неговият живот е историята на най-съвършения човек на нашата епоха.'

Жан-Пол СартрПрез октомври 2006 г. навлизаме в 40-ата годишнина от варварското убийство на легендарния лекар-революционер, д-р Ернесто Гевара, известен в целия свят като Че. Но кой всъщност бе човекът зад безсмъртния комендате, когото философът Сартр нарeчe съвършен. Вече половин век неговият мъжествен лик с черната барета и червената звездичка на нея ни съзерцава от стотици хиляди плакати, червени знамена и фланелки, носени на многомилионните социални протести в Чиапас (Мексико), Сиатъл (САЩ), Порто Алегре (Бразилия), Генуа, Лондон, Берлин, Флоренция, Рим и другаде по света. Неговите смели изказвания днес се цитират в официалните речи на новото поколение латиноамерикански политически лидери, а портретът му присъства в правителствените им кабинети. Неотдавна младият боливийски президент Ево Моралес започна встъпителното си слово с думите: „Ние от Движението за социализъм сме избрани, за да довършим делото на Че.“ А неговият колега от Венецуела Уго Чавес завърши речта си на срещата на народите на двете Америки в Мар дел Плата, Аржентина, с поздрава: „Да живее Че Гевара“.

Преди малко повече от година самият аз успях да се докосна до митичността на Че. Пътувайки по южното крайбрежие на Испания през...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Коментари  

 
+1 #4 никола козлев 2006-11-25 17:36
оказва се, че Че Гевара е бил терорист и садист, който страшно много е обичал да убива хора, под предлог, че унищожава враговете на революцията Нови изследвания и свидетелства развенчават и този комунистически мит за прекрасния революционер Потърсете си в сайта на вестник Про и Анти!
Цитиране
 
 
0 #3 Зорро 2006-11-23 13:38
Господи, какъв невероятен човек е бил Че, дали днес наистина няма такива !?
Цитиране
 
 
0 #2 Lidero /Дафинка Главанска 2006-11-01 10:19
ПОЗДРАВЛЕНИЯ КЪМ АВТОРА! СТРАХОТНА СТАТИЯ!
Цитиране
 
 
0 #1 123 2006-10-23 10:01
Невероятно хубава статия! Браво на списанието!
Цитиране
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор