СЪЕДИНЕНИТЕ ЩАТИ НЕ СА САМОТЕН ОСТРОВ

Брой 11, Ноември 2006
Докато България бързо и безславно се трансформира в периферен придатък на американската глобална стратегия, а родният политически елит не престава сервилно да пропагандира „ползите“ от включването й във военните планове на САЩ, в много други райони на света се организира успешна политическа съпротива срещу американския хегемонизъм.

В това отношение интерес представлява статията „Съединените щати не са самотен остров“ на световноизвестната 35-годишна журналистка Наоми Клайн, носителка на престижната награда „Нешънъл бизнес бук ауърд“ и авторка на критичния бестселър „No logo“ („Не на марковите продукти”).

Клайн е родена в Съединените щати, но като дете нейните родители, противници на войната във Виетнам, са принудени да емигрират в Канада. Там тя става пряк свидетел на опитите на новата си родина да се освободи от задушаващата прегръдка на арогантния си съсед от юг и да излезе от ролята на негов преден двор.

Като дете дълго време не успявах да разбера, защо цялото ми семейство живее в Монреал, а всичките ми останали роднини – баби, дядовци, лели и чичовци, са в Съединените щати. По-късно, по време на дългите пътувания, когато ги посещавахме в Ню Джърси или Пенсилвания, родителите ми разказваха за войната във Виетнам, за многото американски пацифисти, които като нас през 70-те години са били принудени да емигрират в Канада....


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови