ПРАНЕ НА ПАРИ - НАСЛЕДСТВОТО НА АЛ КАПОНЕ

Брой 12, Декември 2006
"Организираната престъпност представлява най-висшата степен на развитие на капиталистическите производствени отношения и идеология. Тя е същината на самия капитализъм. В нея той се оглежда."
Проф. Жан Зиглер, Женева


Основният стимул на пазарната икономика е стремежът към реализиране на максимална печалба. Тя се постига най-бързо в сивата икономика - чрез укриване на данъци и при нелегалната търговия с наркотици, оръжие, жени, човешки органи, фалшиви пари и документи и пр., която се извършва от голями мафиотски структори в Италия, САЩ, Япония, Хонгконг, Колумбия, а след 1990 все повече и в Източна Европа.

А ние не бива да се заблуждаваме, че след влизането на България в Европейския съюз, ще се ликвидира организираната престъпност и изпирането на мръсни нейни пари у нас и зад граница. Единственото, което ще се промени е, че ще се усъвършенстват използваните средства - ще се премине от днешните сравнително примитивни инкасо-вноски в банка чрез хотели, ресторанти, продажби и др. към по-съвременни финансови способи. Без пресичане на банковите канали за извършване на тази дейност, без премахване на офшорните зони, създадени от самите индустриялни държави за обслужване на глобалния трансфер на легални и нелегални капитали, "прането" на пари и в бъдеще ще остане неразделна част от световния икономически ред.

Приходите от...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор