Иван Нончев e професор, доктор на икономическите науки.Работил е дълго време като научен сътрудник в Института на труда. Изследвал е количествените и качествените характеристики на работната сила, на труда, на работната заплата, на доходите на населението и тяхната диференциация, социалните промени в обществото.

ЗА ПЕНСИИТЕ - ОТГОВОРНО И БЕЗ ПОПУЛИЗЪМ

Бр.4, Април 2007
Когато проблемът за размера на пенсиите на голяма част от пенсионерите презря, стана силно актуален, и броят на излезлите на улицата нараства ежеседмично, се появиха много загрижени за неговото решаване. У някои от тях има искрена загриженост, у други - явна некомпетентност, съзнателен популизъм и дори цинизъм. Трябва да се види реалното състояние на нещата, причините за него и какво може и трябва да се направи. Факт е, че в общата група на пенсионерите има слоеве с различно икономическо и социално положение и с различни интереси и искания, за което трябва да се държи сметка.

Защо пенсионерите излязоха на улицата?

1. Пенсиите винаги са част от заплатата, от която се изчисляват - до 1992 г. те са от 50% до 70% от заплатата. През 1992 г., при управлението на СДС, се промени механизмът на формиране на пенсията. С коефициент до 115% от социалната пенсия се формират минималните пенсии за трудов стаж и възраст, с което те се откъсват от трудовото възнаграждение. В резултат на тези промени всички пенсии намаляха - някои с над 50%. През 80-те години пенсията за трудов стаж и възраст е около 52% от средната заплата, а средната пенсия за всички пенсионери е 42%. През 1992 г. първата става 34.7%, а втората 33.4%, през 2004 г. са съответно 42.6% и 41.4%. Най-зле са пенсионерите с минималните и по-ниските пенсии, които са над 60% от всички пенсионери - средствата едва стигат за храна....


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Коментари  

 
0 #2 Hronist 2007-05-21 17:04
Празни надежди на хора, които ограбиха България до 2005 г. и се опитват отново да яхнат властта за лична облага. Костов загина според закона за излишните люде.
Цитиране
 
 
0 #1 ВИКТОР 2007-05-18 19:48
ЗАКЛЮЧИТЕЛНО ОБРЪЩЕНИЕ на ДСБ за Евроизбори 2007 дата: 18-05-2007 В неделя ще гласуваме за европейски парламент. Това са нашите избори. Ние поведохме България към това членство и изминахме най-трудната част от пътя. В неделя ще гласуваме вот на недоверие на БСП, НДСВ и ДПС; ще покажем, че имаме друго бъдеще, без поръчкови убийства, без обръчи от фирми и престъпно управление. Кандидатите на Демократи за силна България ще предложат Европейският парламент да осъди престъпния комунистически режим. ДСБ са единствените носители на алтернатива за управление. Ние сме патриотите, способни да отстояват българския интерес в Европа, да се противопоставят на намесата на Турция в българската политика и на политическата и енергийната обвързаност с Русия. Като част от мнозинството на европейската десница ДСБ ще контролират европейските фондове да отиват за просперитета на българските граждани и фирми, а не за турски и руски. Обръщам се към всички български демократи, които с вярата и волята си направиха България европейска страна, Гласувайте с бюлетина № 6 за силна България в Европа! ИВАН КОСТОВ ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ДСБ
Цитиране
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови