Тихомир Стойчев е роден през 1953 г. в София. Завършил е Великотърновския университет “Св. св. Кирил и Методий”, специалност “История”. От 1982 до 1997 г. работи в органите на МВР, като заема различни ръководни длъжности. Бивш директор на ЦСБОП - МВР

СОЦИАЛНИ ОСНОВИ НА ПОЛИТИКАТА

Бр.4, Април 2007
Социалните групи - субекти и обекти на политиката

Политиката е сложен комплекс от взаимосвързани явления и процеси, в които намират отражение интересите и потребностите на различните социални групи. Те се различават по обем, по социално- икономически критерии, етнонационален, географски и културен признак. Социалните групи могат да бъдат обекти и субекти на политиката. Като субекти могат да бъдат определени тези, които са непосредствено въвлечени и участват в политическия живот, имат възможност да приемат политически решения, налични средства и възможности да реализират приетите решения, практически да участват в политическата дейност, да носят отговорност за своите политически действия пред своето ръководство, пред избирателите, политическите съюзници и др.

Като непосредствен субект на политиката се явяват и тези институции и организации, които се формират с цел защита на интересите на различни социални групи. Към тях се отнасят предприемаческите, профсъюзните, лобистките, младежките и други структури.

Те се разпределят в социалната йерархия според степента на развитие на своята комуникативност, достъпа до ресурси, положението и признанието в обществото. Отдавна хората се стремят да си обяснят причините за социалното неравенство.

Според привържениците на функционалната теория се счита, че във всички...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Коментари  

 
0 #1 Димитров 2007-05-17 22:42
Не разбирам- кой се интересува от това. Социалното неравенство е заложено в пазарната икономика и либералните модели, около които се обединиха всички.Трябва нещо да се промени в сбърканите модели!
Цитиране
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови