Защо Attac се обръща към Вас?

С манифеста си за алтерглобализация Attac се обръща към всички граждани. По всичко личи, че въпросът за намиране на алтернатива на неолиберализма не стои на първо място в предизборните кампании на основните кандидати (за президентския пост във Франция - бел. ред.)
Само нарушавайки спокойния ход на предизборните кампании, в по-голямата си част пресметнати до милиметър от PR-агенциите, гражданите биха могли да раздвижат политическия курсор към тази проблематика, да принудят политическите кандидати да вземат позиция по този въпрос, извън медийните си изяви и празнословие.
Нашата организация няма да издигне кандидат, нито ще подкрепи когото и да било. Тя не е политическа партия, а обществено образователно движение, насочено към конкретни действия, и дълбоко ангажирано в живота на Града. От тази позиция ние се обръщаме към гражданите.
Още с основаването си през 1998 г. Attac определи неолибералните политики, водени по целия свят, и най-вече в Европа и във Франция (независимо от политическата принадлежност на правителствата), като основна причина за нарастване на неравенството и обезличаване на човешката личност, породени от безработицата и нестабилността, за социалната несигурност, за разпространение на военните конфликти и на сляпата жестокост, за надигане на крайно десните расисти и ксенофоби, така както и ускоряване унищожаването на околната среда.
През 2005 г. чрез своите анализи и разяснителна работа, чрез мобилизиране на населението по места Attac изигра решаваща роля в историческата победа на "Не"-то при гласуването на неолибералния манифест, какъвто беше Договорът за Европейска конституция. Някои се опитват да го изтрият от националната памет, но потенциалът от надежда в това "Не" е все още жив. Всички ние, колективно и индивидуално, сме негови съзидатели. Слагането на край на неолибералната политика не се свежда до предизборни интереси, френски или други.Това е наложително за човечеството, ако искаме да придадем на бъдещото поколение все още обитаема и мирна планета, в която демократичните идеи имат смисъл.

ДА РАЗРУШИМ СЕДЕМТЕ ОСНОВНИ СТЪЛБА НА НЕОЛИБЕРАЛИЗМА <b><i>(Манифест за алтерглобализация)</i></b>

Бр.4, Април 2007
Увод: Да построим солидарен, екологичен и демократичен свят

В началото на 1980 г. влязохме в нова ера на капитализма - тази на неолиберализма. Това означава изпълнение на проект за системно разрушаване на всички граници - политически, социални и екологични, в полза на капитала. Неговите методи са добре известни: общо договаряне, свобода на действие на управниците и инвеститорите, нарастване на ловните терени по цялата планета на транснационалните предприятия.

Целите на неолиберализма са ясни: винаги да се дава по-голяма тежест на силовите отношения, вече много неравностойни, между собствениците на капитали и работниците. Неолиберализмът се храни от (като едновременно с това и създава) неравнопоставеност - между социални групи, между държави, между мъже и жени. Известно е, че в повечето случаи жените получават по-ниски заплати. Когато Международният валутен фонд или Световната банка налагат на задлъжнелите държави да закрият обществени услуги, свързани с образованието, здравеопазването, детските градини, яслите, училищни и работнически столове и т.н., жените са онези, които играят ролята на "социален буфер". Освен с всекидневните си задължения, те са принудени да се справят и със задачи, които не са вече обществена грижа. Освен това неолиберализмът прокарва в обществото индивидуални поведения, привични за мъжете - борба за...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Коментари  

 
0 #2 L:itera 2007-05-26 16:03
Идеята за принуждаване на международния и национален финансов капитал да отчислява средства за социалните потребности на гражданите, може да се реализира, ако гражданското общество успее да контролира егоистичната политическа класа и корумпираните й връзки с икономическата олигархия. А за това са нужни нови мирогледни позиции на управляващите, както и закони за реализирането им.
Цитиране
 
 
0 #1 Lidero 2007-05-08 17:10
Прочитайки манифестта на АТТАС все повече се замислям, дали това не е зараждане на новата автентична левица в света? Дали тези нови движения няма да изместят традиционните леви партии, които променяйки и своите програмни документи стават не по леви, а все по одесняващи партии. Дали размиването на разликите между левите и десни партии няма да доведе до изхвърлянето им от политическата сцена всички вкупом. А и корумпирането на политическите елити според мен ускорява тези процеси. В Края на краищата идеята за солидарност и социална справедливост отново израства и едва ли за редовите социалисти е толкова важно дали организацията им се нарича социалистическа . Поважно е за нас тя да произвежда социалистически послания и политика, а не само фразеология!
Цитиране
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор