Доминик Плион е член на научния съвет на Аttac.

КАКВО ПРАЗНУВА ЕВРОПА ПРЕЗ 2007 ГОДИНА

Бр.4, Април 2007
През 2007 година има чествания, свързани със същността и конструкцията на Европа. На първо място е 50-ата годишнина на Римския договор от 25 март 1957 година, който постави началото на Европейските общности. През първото шестмесечие на 2007 година Германия председателства Европейския съюз. По този повод твърде либералната канцлерка Ангела Меркел лансира отново проекта за европейска конституция, който беше отхвърлен по демократичен начин през 2005 година от две страни на Европейския съюз (ЕС). Второто честване ще е по повод петата годишнина от въвеждането на еврото като официална валута, с което настъпи смяната на националните валути с единна валута.

Тези две събития са основание за критичен анализ на европейската конструкция. Такъв анализ е направен в брой 566 на електронния седмичен вестник на ATTAC Grain de Sable (Песъчинката) и разглежда процесите на задълбочаване и разширяване на ЕС.
В резултат на разширяването на ЕС броят на страните членки се увеличи от 6 на 27. Последните два етапа на този процес представляват присъединяването на десет нови членки на 1 май 2004 година и на две нови членки (България и Румъния) на 1 януари 2007 година.

Задълбочаването, което съответства на динамиката на интеграция на европейските страни, премина в три главни етапа. Първи беше етапът на митническия съюз, създаден от Римския договор. През този етап беше...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор