Бернар Касен е една от забележителните фигури на алтеглобалисткото движение. Той е първият президент на Attac от 1998 до 2002 г. Днес заедно с Игнасио Рамоне е почетен президент на асоциацията. Изиграва главна роля в създаването на първия Световен социален форум в Порто Алегре през януари 2001 година, както и на Европейския социален форум. От 1967 година е журналист в "Le Monde". От 1973 г. работи в "Le Monde diplomatique" и в момента е негов генерален директор. Перфектно владеещ английски, той предпочита да говори на испански, по собствените му думи, "заради антиимпериалистическия си рефлекс".

СЪСТОЯНИЕ НА ДЕБАТИТЕ ЗА ЕВРОПА ВЪВ ФРАНЦИЯ

Бр.4, Април 2007
Френското "Не" на референдума от 29 май 2005 г. беше в резултат на особено добре информирано гласуване. Всички наблюдатели изтъкнаха многото качествени дебати* по европейския конституционен договор и силното желание за усъвършенстване на неговото съдържание от страна на твърде важните слоеве на населението. Никога европейските проблеми не са ангажирали така силно вниманието на гражданите. И това се дължеше на една проста причина: противно на случилото се на референдума за Маастрихтския договор през 1992 година, привържениците на "Не"-то успяха да предадат извън своя лагер посланието си, че европейските проблеми не са чужди, а френски (или германски, италиански и т.н.) проблеми. С други думи, че няма "добри" европейски политики и "лоши" френски политики, че това са едни и същи политики.

Изведнъж благодарение на конкретни примери - срив на обществените услуги, политиката на мобилност на работното място, директивата "Болкещайн" и т.н. - много граждани разбраха значението, което има техният вот за всекидневието им. За първи път Европа преставаше да бъде някакъв далечен субект, достъпен само за специалистите, и придобиваше приоритетна роля в националната политика. Твърде активното участие и безапелационният резултат на "Не"-то (56 процента), в което делът на антилибералното участие беше доминиращ, белязаха края на една епоха: занапред вече няма да бъде възможно,...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови