Александър Михайлов Сивилов е роден през 1980 г. в София. Завършил е магистратура по история на Русия към Историческия факултет на СУ "Св. Климент Охридски". Защитил е магистърска работа на тема "Михаил Горбачов и Николай Рижков - две гледни точки за Преустройството". От 2005 г. е редовен докторант към катедра "Нова и съвременна история" на ИФ на СУ "Св. Климент Охридски". Занимава се с въпросите на преходите в Латинска Америка в най-ново време. Темата на дисертацията, по която работи, е "Преходите в Чили 1973 - 1990 г."

АУГУСТО ПИНОЧЕТ - ЛИЧНОСТТА,РАЗДЕЛИЛА ЧИЛИ

Бр.4, Април 2007
Изминалият ХХ в. изгради съвременната политика. Промените в края на 90-те наложиха еднополюсен политически модел. Тогава не само че залезе Източният политически блок, но и с края на противопоставянето изчезна оправданието за съществуването на изкуствено създадените десни диктатури.

Въпреки че вече изминаха почти 30 години от тези събития, тяхното отражение се чувства изключително силно и днес. Наследството, създадено от световното идеологическо противопоставяне, е изключително трудно за преодоляване. Въпросът е дали има път за мирното му преразглеждане и безпристрастна оценка.

Най-често оценки, свързани с предишното управление, са оказват водещи и в съвременната политика. Политическата борба не е отражение на належащите обществени и социални задачи, а носи отпечатъка на вече несъществуващо противопоставяне. Интересно е, че в повечето случаи не става дума само за "реваншистки стремежи" от страна на загубилите в това световно политическо състезание. Далеч по-силен е страхът на спечелилите да запазят своите позиции. По този начин се създава изкуствено разделение в обществото, което не може да бъде преодоляно дори за голям времеви период.

В историята на всяка страна, независимо в кой лагер е била по време на Студената война, има поне една значима и световноизвестна политическа личност, изградена по това време. Обикновено това...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор