Тодор Тодоров е доцент, доктор по философия. Писмото му е по повод статията на Панко Анчев “Още за теорията на класовата борба и политическите революции”, публикувана в миналия брой на сп. "Ново време".

ЗА КЛАСОВАТА БОРБА И РОЛЯТА НА РАБОТНИЧЕСКАТА КЛАСА

Бр.4, Април 2007
1.
Панко Анчев счита, че "е дошло времето да се анализира още веднъж тезата на Сталин за непрекъсващата и дори нарастващата класова борба вътре в социалистическото общество". Т.е., Панко Анчев отстоява тезата, че след победата на социалистическата революция класовата борба се изостря и нараства. Но това не отговаря на истината. В началото, непосредствено след победата на Октомврийската революция, класовата борба наистина се изостря. Стига се дори до гражданска война. След това, в процеса на успехите на социализма, класовата борба отслабва и започва да се утвърждава все повече класовото сътрудничество.

В писмо до П. Л. Лавров от 17.ХI.1875 г. Фр. Енгелс пише: "Взаимодействието... включва както хармония, така и колизия, както борба, така и сътрудничество." Т.е. Фр. Енгелс говори за борба, но и за сътрудничеството между класите преди 132 г., близо век и половина преди нашето време.

Социално-историческата практика показва, че освен борбата на класите има и класово сътрудничество, класово сработване, класово взаимодействие. Всичко, което е постигнато, всичко, което е построено в света и удивлява хората, е резултат на класовото сътрудничество. Да се позоваваме на писаното в Манифеста на комунистическата партия и да приписваме на К. Маркс и Фр. Енгелс схващането, че класовата борба в социално-историческия процес се изостря, не е вярно. К. Маркс...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Коментари  

 
0 #2 savremennik 2007-08-26 16:01
Вярно е,че първата глобална революция, която се предопределя от обществото на знанието по Питер Дръкър, прикрива експлоатирането на труда на работническата класа, като заменя термините "пролетариа т" със "салариат" (т.с. служители, получаващи заплата). След като са служители в постмодерното общество на консумацията, интересно е да се знае как и кой осигурява на богатите свободното им удовлетворяване от консумацията?
Цитиране
 
 
0 #1 savremennik 2007-08-26 15:58
Вярно е,че първата глобална революзия, която се предопределя от обществото на знанието по Питер Дръкър, прикрива експлоатирането на труда на работническата класа, като заменя термините "пролетариа т" със "салариат" (т.с. служители, получаващи заплата). След като са служители в постмодерното общество на консумацията, интересно е да се знае как и кой осигурява на богатите свободното им удовлетворяване от консумацията?
Цитиране
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови