Владимир Костов е журналист от 1956 г. Публикувал е във вестниците “Работническо дело”, “Младеж”, “Поглед”, “Отечествен фронт”, “Антени”, сп. “Ново време”, “Труд”, “24 часа”, “Континент”, “Монитор” и др. Участвал е с коментари в предавания на БНР, БНТ, Би Би Си - Лондон, Дойче веле - Кьолн, Радио “Свободна Европа” - Мюнхен , и др.

И АКО ЕВРОПА СИ ИСКА ИМЕННО БОГ?

Брой 7-8 Юли-Август 2007
В самото начало на новия ХХI век Европейският съюз имаше амбицията да даде образ на идентитета си - и с това на идентитета въобще на Европа днес, и най-вече утре - като приеме свой конституционен договор или конституция. Усилията на конвенцията от представители на всичките днешни страни-членки доведоха до проект, който бе приет на правителствено ниво през 2004 година. Но ратификацията на този проект не се осъществи. По различни мотиви една трета от страните-членки или не го предложиха на ратификация, или го отхвърлиха при преки допитвания до избирателите (Франция и Холандия). Опитите на комисията на ЕС и на отделни страни-членки през последните две години да намерят някакви обиколни пътища, за да бъде все пак проектът за конституция, както се казва, прокаран, не успяха. Предстоят тази есен и през първото полугодие на идната година нови преговори, за да се излезе от задънената улица и се осигурят условия за нормалното функциониране на ЕС след 2009 г., когато изтича договорът от Ница.

Очевидно, нещо съществено липсваше на проекта за конституция, за да се случи това "препъване" по пътя към ратификацията. Според едни, липсващото е социалната проблематика. Те смятат, че ако на проекта бъде пришита една социална харта, нещата ще си дойдат на мястото и конституцията ще бъде приета от всички. Според други, главният недостатък на проекта е липсата на ясен избор...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Коментари  

 
0 #1 Чавдар 2007-09-07 16:48
Учуден съм, тъй като добре познавам културата и качествата на автора. Ето моето възражение. Има доста не-древни цивилизации без соствен бог. Британската и други колониални империи, САЩ, Китай. Руската като по-изостанала си има човекобог в Кремъл. Европа е по-скоро властова и културна периферия на САЩ, и не само няма да израстне до самостойна цивилизация, но ще изпадне в раздори и упадък, ако си вкара в общата конституция нещо, което го няма в Основния закон на нито една страна членка - някакво позоваване на божията воля като източник и основание на властта. Ако това стане, след някоя година ще се окаже че има католическа, православна, протестантска, мюсюлманска част от Европа, всяка с различни интереси и с влиятелни религиозни партии във всяка от тях! На това му казвам - да пази Господ! Разбирам тази тема за французите - сякаш искат да кажат- не щем турци в нашата общност. Но да не изпадат в христиански фундаментализъм , все пак. Иначе - привет и много здраве за Владо!
Цитиране
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови