Панко Анчев е литературен критик и историк на българската литература. Интересите му са насочени към социално-политическите идеи в литературата от Възраждането до наши дни. Автор е на книгите "Творци и слово", "Човекът в словото" и "Съвестта на думите", както и на много студии, статии и рецензии.

УРОКЪТ НА НЕУСПЕХА. ДА ЗАГОВОРИМ ОТКРИТО ЗА ВЛАСТТА И ПОЛИТИКАТА

Брой 9 Септември 2007
Изборите за българските евродепутати предизвикаха шок у почти всички политически партии. Шокирани бяха и широките социални слоеве. Стана ясно, че нещо много сериозно вече не е както преди; че нещо съществено се е променило безвъзвратно. Станало е, а не сме били готови да го посрещнем, осъзнаем и назовем. Оттук и усещането за някаква политическа криза (да не говорим, че се чуха думи за "разпад на държавността" и прочее словесни недоразумения).

Всяка радикална промяна поражда усещането за криза. Но никоя промяна не идва изневиделица, внезапно, чудодейно. Във всички случаи тя се подготвя от обстоятелствата, дълго и постепенно набира сили и облик, за да ни се яви, когато вече е напълно готова. Но макар да знаем за тази й закономерност, защо пак изтръпваме пред нея и обезумяваме от нейния образ? Защото не следим внимателно тенденциите, не изучаваме явленията в тяхната дълбочина и причинно-след-ствена връзка, а обикновено чакаме някой отвън да ни напомни, че нещо се е случило. А който сега пръв се окопити и отърси от шока, пръв разгадае същността на новата ситуация и пръв се нагоди към нея, ще е в състояние да извлече най-много ползи и ще гарантира успешното си съществуване като политически и социален субект. Затова не бива да забравяме 20 май.


Отношението на гражданите към тези избори и реакциите на политическите партии след 20 май показват несъмнено,...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Коментари  

 
0 #4 Игнатов 2007-10-01 05:28
Централното, областното и общинско ръководство не е тъждествено с партията, с електората и не изразява интересите на партията,на класата,на трудовия народ Самозвания елит е узурпирал ръководството и рефлектира интересите на българската, европейската и световната олигархия.
Цитиране
 
 
0 #3 христо славов 2007-09-29 15:46
МОЖЕ БИ МНОЗИНА ОТ ЧИТАТЕЛИТЕ, КОИТО, РАЗБИРА СЕ, НЕ СА ОТ ВАРНА, НЕ ЗНАЯТ, ЧЕ АВТОРЪТ НА ТАЗИ СТАТИЯ Е ЕДИН ДЪЛБОКО НЕМОРАЛЕН ЧОВЕК, КОЙТО КОЛИ И БЕСИ В КУЛТУРНИЯ ЖИВОТ НА ГРАДА И ПРЕКЪРШВА МНОГО СЪДБИ. ПОПИТАЙТЕ НАШИ ПОЕТИ И ПИСАТЕЛИ ОТ ВАРНА, ЗА ДА СЕ УВЕРИТЕ ЩО ЗА ЧОВЕК Е Г-Н ПАНКО АНЧЕВ...
Цитиране
 
 
0 #2 Игнатов 2007-09-23 21:27
БСП не е тъждествена с узурпиралата ръководството й наследствена и пожизенена партократична и олигархична върхушка
Цитиране
 
 
0 #1 бесепар 2007-09-23 10:13
Какво трябва да говори БСП. Всички знаем какво не искаме, но се оказва, че не знаем какво искаме, не знаем как да го искаме, нито как да кажем, че искаме каквото и да било. Дали само думите са ни проблем!!!!!!!! !!!!??????????
Цитиране
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови