Панко Анчев е литературен критик и историк на българската литература. Интересите му са насочени към социалистическите идеи в литературата от Възраждането до наши дни. Автор е на книгите „Творци и слова”, „Човекът в словото”, „Съвестта на думите”, както и на много студии, статии и рецензии.

ВЕЛИКАТА РУСКА РЕВОЛЮЦИЯ

Брой 10 Октомври 2007
За Русия ХХ век е век на революции. В самото начало и в самия край на века тя бе разтърсена от радикални преобразувания, които рязко промениха хода на нейната история. Първия път тя даде много жертви и проля потоци кръв. Втория път революцията бе безкръвна, но също взе жертви.

Отварям дума за Първата руска буржоазна революция през 1905 г., но всъщност имам предвид Великата октомврийска социалистическа революция през 1917 г. Връзката между тях е толкова естествена, логична и здрава, че бихме могли да говорим за осъществяване на една Велика руска революция, която започва като буржоазна, преминава през събитията от февруари и октомври 1917 и завършва с гражданска война, след която Русия сама разреши дилемата по какъв път да върви. На пръв поглед тя избра пътя на социалистическото развитие, т.е. отхвърли наченалия се капитализъм, но по същество трябваше да довърши онова, което бе започнал още Петър I: радикални икономически реформи, чиято цел е индустриализацията, разширяване на империята и укрепване на военната й мощ, единение на нацията и утвърждаване на многонационалната държава чрез културно и политическо сближаване на всички народи, които я съставят.

За разлика от западноевропейските държави Русия навлиза в своята буржоазна революция в състояние, което те са преживели вече доста отдавна, но без да ускоряват историята и извършват революции....


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Коментари  

 
0 #1 потребен 2007-11-10 16:05
id;fсамо че ти бай анко не си от предопределенит е да бъдеш победител
Цитиране
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови