Това лято на 14 юни навлязохме в 80-ата годишнина от рождението на легендарния аржентински лекар-революционер Ернесто Гевара, известен в целия свят с краткото прозвище Че. На 9 октомври се навършват и 40 години от варварското му убийство в Боливия от платените копои на ексдиктатора Бариентес и техните инструктори — агентите на ЦРУ. През 2007 г. се чества още и 10-ата годишнина от откриването на костите на Че. След двугодишно упорито търсене аржентински и кубински антрополози намират през юни 1997 г. в околностите на боливийското градче Валегранде трупа на митичния Команданте.

ВЪЗПОМЕНАНИЕ ЗА ЕДИН БЕЗСМЪРТЕН

Брой 10 Октомври 2007
След победата на революцията в Куба, верен на своите идеали, Че започва подготовката на партизанско движение в Южна Америка, което да освободи и обедини целия субконтинент. Планът е да се изгради партизанска армия в най-централната южноамериканска страна — Боливия, от която да се прехвърли огънят на революцията и в другите латиноамерикански държави и най-вече в Аржентина. Това е съкровената мечта на Ернесто Гевара — да види родината си свободна и изграждаща общество на социалната солидарност. Той получава обещанието на Фидел Кастро за подкрепа и на 7 ноември 1966 г. заедно с още 18 кубинци-доброволци, представящи се за търговци, пристигат в базовия партизански лагер Нанкахуазу в Югоизточна Боливия. Оказва се обаче, че това място е неправилно подбрано — в труднопроходим планински район, рядко населен само с индианци и с малко възможности за осигуряване на храна и вода. Местното население не говори испански, наплашено е и дори враждебно настроено към всички бели. Поради голямата изолираност на оперативната зона отрядът не може да влезе във връзка и да получи подкрепа от съпротивителните групи в градовете.

Тези обстоятелства се оказват фатални за отряда. На 23 март 1967 г. правителствени войски попадат на лагера. Виновен за последвалия провал се счита аржентинецът Циро Бустос, който заедно с французина Режис Дебре е трябвало да поддържа връзка със...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор