На 21 ноември 2007 г. се състоя теоретичен семинар на тема “Европейски ценности и гражданско общество”. Програмата включваше два проблемни кръга: “Европейските ценности и модерната лява политика” и “Активизирането на гражданското общество - възможности и перспективи”. Встъпителния доклад по темата бе изнесен от проф.д.ф.н. Петър - Емил Митев. Семинарът бе организиран съвместно с фондация “Жан Жорес” при Френската социалистическа партия.

Проблемната ситуация

„Решително навлизаме в ерата на „държавата-спектакъл”. „Посланието започва да значи по-малко, отколкото неговия носител.” „Логиката на „държавата-спектакъл” подменя гражданина с телевизионния зрител.” „Самият демократичен избор бива обезценен.” Деполитизацията говори за „безразличието на народа и общото отвращение от политическите дела”. „Съществуването на политиката като съвкупност от специфични и привилегировани социални отношения е поставено под въпрос.”

С тези определения могат да се характеризират някои от най-важните изводи от състоялите се наскоро местни избори в България. Всички те принадлежат на френски автори от 60-те и 70-те години: Жак Елюл, Ален Ечегуайен, Роже-Жерар Шварценберг, Жорж Бурдо; анализирани са от Марсел Прело и Жорж Лескюйе. Напредъкът на България получава едно ново измерение: достигаме до проблеми на европейската демокрация, осмислени преди 30-40 години. Разбира се, по специфичен начин, обременени от последиците на българския преход.
*Доклад, изнесен на теоретичния семинар„Европейски ценности и гражданско общество”, 21 ноември 2007, хотел „Родина” - София.

ЕВРОПЕЙСКИ ЦЕННОСТИ И ГРАЖДАНСКО ОБЩЕСТВО ПРОБЛЕМИ И ПОДХОДИ

Брой 12 Декември 2007
Политическото безразличие стана предпоставка, фон на покупко-продажба на гласове в необичайно широк мащаб. Само при твърде измъчен „висок наратив” това може да се нарече европейско явление. За да разберем патологичните форми на следпреходната деполитизация, трябва да вземем предвид изключителния ентусиазъм на политическо включване в началото на промените. Източна Европа отбеляза двестагодишнината от падането на Бастилията със събарянето на Берлинската стена. Ние пяхме своята „Са ира”, съдихме главата на своя стар режим, пращахме, макар и само вербално, червените аристократи отвъд битието. Поне в Сибир. Милиони хора бяха изпълнени с надежди и по различен начин ги свързваха с една или друга политическа сила. По-нататъшното развитие също има френско обобщение: “illusions perdues”. Изгубени илюзии.

Гражданското общество у нас се формираше през 90-те години в обстановка на икономическа разруха и социална декласация. Благодарение на Балзак и Зола ние имаме жива представа за капиталиста от епохата на класическия капитализъм. Знаем, че братя Коенте са били алчни и жестоки хора, готови да смачкат, ако не могат да купят, талантливия изобретател Давид Сешар. Но между братя Коенте и например братя Маринови, антигерои на българския преход, има значителна разлика. Европейските предприемачи през ХІХ век печелят чрез безскрупулна експлоатация, но като организатори...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови